100% digitaal betalen bij gemeente mag niet

100% digitaal betalen bij gemeente mag niet Foto: Pixabay

Sinds 1 mei 2018 kan je ook bij het gemeentekantoor van Teylingen alleen nog met pin betalen. Dit blijkt in strijd met het Europese recht. Dat meldt RTLnieuws vandaag.

Er zijn in Nederland 380 gemeentes die helemaal over zijn op digitale betalingen, waaronder gemeente Teylingen. Al deze gemeentes worden binnenkort via een brief op de vingers getikt.

Contant betalen moet kunnen

Volgens de Europese Centrale Bank schrijft het Europees recht voor dat je aan de balie van gemeentehuizen met contant geld moet kunnen betalen.
Een pin-only beleid zou mensen uitsluiten van de mogelijkheid tot betalen - dat is verboden als het gaat om het betalen van essentiële diensten zoals in de gemeentewinkel.

Geen sancties voor de gemeentes

Via een brief worden gemeentes met een 100% pinnen-beleid geïnformeerd dat contant betalen aan de balie een mogelijkheid moet zijn. Het blijft echter bij informeren. De VNG laat aan RTLnieuws weten dat ze wettelijk gezien geen mogelijkheid hebben om controles uit te voeren of boetes uit te delen aan gemeentes die geen cash accepteren.

 

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties