28 mei staking treinen en streekvervoer

28 mei staking treinen en streekvervoer

Op 28 mei leggen werknemers van de NS en medewerkers streekvervoer in heel Nederland hun werk neer tijdens een staking voor een beter pensioen. Dat betekent geen treinen en bijna geen bussen op dinsdag 28 mei.


- Lees verder onder deze advertentie -

De staking van de NS-medewerkers was al aangekondigd, nu laten de vakbonden weten dat ook personeel van het streekvervoer aansluit bij de grote pensioenstaking. Alleen het streekvervoer in de provincies Utrecht en Gelderland blijft rijden.

'We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen. Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt.' - Brigitta Paas, bestuurder FNV Streekvervoer

Staken voor een beter pensioen

De vakbonden hebben drie eisen voor een goed pensioen voor deze werknemers:

  1. Bevries de AOW-leeftijd en schrap de boete op eerder stoppen, zodat ook mensen met zwaar werk en ploegendiensten gezond hun pensioen kunnen halen.
  2. Indexatie voor elke generatie: een pensioen dat meestijgt met de prijzen. Ook willen we dat de negatieve gevolgen van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel worden opgevangen.
  3. Een pensioen voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.

Bron: FNV

Begin vorige zomer lag het streekvervoer ook een aantal dagen plat door stakingen. Toen ging het om een structurele salarisstijging, minder werkdruk en plaspauzes voor de chauffeurs. In juli bereikten de vakbonden een positief resultaat, waarmee een eind kwam aan de stakingen.
Een nieiuw overleg tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet over een beter pensioen loopt nu spaak. Als reactie daarop leggen de medewerkers opnieuw het werk neer. 


Reacties