75 Inwoners uit Teylingen onthullen holocaust monument Levenslicht

  • Foto: InTeylingen
  • Foto: InTeylingen
  • Foto: InTeylingen
  • Foto: InTeylingen
  • Foto: InTeylingen

Onder grote belangstelling is op zondagavond 26 januari de holocaust herdacht in Teylingen. Dit werd gedaan door stenen te leggen die samen het cirkelmonument 'Levenslicht' vormen.  

Stenen staan symbool voor de weggevoerde slachtoffers

Deze stenen zijn afkomstig van het lichtmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde, dit kunstproject bestaat uit een cirkel van 104.000 lichtgevende stenen. De stenen gaan symbool voor het aantal in de oorlog weggevoerde slachtoffers.

Stille tocht

75 Personen van diverse welzijnsorganisaties en verenigingen uit Teylingen hebben in een korte stille tocht de stenen naar het monument gebracht, 25 personen uit Warmond, 25 uit Sassenheim en 25 uit Voorhout. Deze 75 vrijwilligers staan voor 75 jaar bevrijding. Burgemeester Carla Breuer ging hen voor in de stille optocht. 

Na afloop van de onthulling konden de aanwezigen een lezing bijwonen over het leven van dr. Fritz Hirschfeld, die ten tijde van de Duitse inval in 1940 in Voorhout woonachtig was. Ook voerde Theaterschool Teylingen een verkorte versie op van hun theatervoorstelling 'Jongen in Gestreepte pyjama'.

Het verhaal over het korte leven van dr. Fritz Hirschfeld is hier na te lezen, de lezing werd gegeven door Kees den Elzen van de Historische Kring Voorhout. 

Begin mei voort Theaterschool Teylingen de voorstelling van 'Jongen in Gestreept pyjama' op 2 verschillende dagen op in Theater 't Onderdak in Sassenheim. Toegangskaarten voor deze voorstelling kunnen gereserveerd worden via Theaterschool Teylingen.   

De gehele bijeenkomst is een samenwerking van gemeente Teylingen, Oranjevereniging Voorhout, Oranje Vereniging Sassenheim, Vereniging Viering Warmondse Feesten, Historische kring Voorhout en Theaterschool Teylingen.

Speciale dank gaat uit naar de 75 vrijwilligers uit Teylingen die de stenen naar het monument hebben gedragen. 

 


Reacties