75 jaar bevrijding! Wat kun je thuis doen op 5 mei?

75 jaar bevrijding!  Wat kun je thuis doen op 5 mei? Foto: InTeylingen

Dit jaar wordt iedereen gevraagd 5 mei vanuit huis te vieren. We staan alleen, maar toch samen en iedereen kan van huis uit meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, kijk tv en spreek over vrijheid. 

Wat kun je vanuit huis doen?

Vlag uithangen

Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen. Meer informatie over het vlagprotocol voor 5 mei kun je hier vinden.

Herdenk-poster ophangen

Kunt je geen vlag uithangen en wil je toch uiting geven aan jouw betrokkenheid bij 5 mei? Download dan hier de ik herdenk-poster en hang deze op  5 mei voor je raam.

Geef het vrijheidsvuur door

In 2020 staan we stil bij 75 jaar vrijheid. We markeren dit moment door samen met heel Nederland het vuur te ontsteken. Vandaag is alles anders; we leven in een tijd waarin we voelen wat beperking van vrijheid is.

Op 4 mei om 21 .00 uur is het vrijheidsvuur ontstoken en kun je vanuit huis of op het werk je eigen vrijheidsvuur ontsteken; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. Je kunt het vuur digitaal geven aan jouw vrienden en familie, die dat op hun beurt ook weer doen. Het écht ontstoken vuur zet je thuis achter het raam of in de tuin.

Gesprek over vrijheid

Op 5 mei staan we stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. Ook jouw familie zal diverse verhalen kennen over oorlog, vrijheid en bevrijding. Op deze dag kun je stilstaan bij deze verhalen; met jouw gezin thuis of videobellend met familie en vrienden. Deel je verhaal!

Bevrijdingsconcert 

De NOS zendt dit jaar een bevrijdingsspecial uit om 20.35 uur op NPO 1.

Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert en de 5 mei-lezing maakt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maken daar hun opwachting, op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast geeft presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden.

We’ll Meet Again

Het 5 mei-concert in Amsterdam sluit ieder jaar af met de klassieker We’ll Meet Again, tijdens de oorlog gezongen door Vera Lynn. U kunt meezingen voor de televisie. Meer informatie over het lied en de tekst kun je hier vinden

Gedichten van leerlingen uit groep 8

De afgelopen periode hebben wij gedichten gepubliceerd die geschreven zijn door leerlingen van groep acht van een basisschool in Voorhout, gemaakt in het kader van het Kunstproject 75 jaar Herdenking en Bevrijding. Klik hier om deze gedichten te lezen. 


Reacties