Aantal nieuwe coronabesmettingen in de gemeente gedaald, zorgen over Britse variant zijn groot

Aantal nieuwe coronabesmettingen in de gemeente gedaald, zorgen over Britse variant zijn groot Foto: InTeylingen

Waar GGD Hollands Midden vorige week 98 nieuwe coronabesmettingen meldde in onze gemeente, komt dit aantal nu uit 61. Een daling dus. Toch is er volgens het OMT nog niet veel reden om te versoepelen en ligt de optie van een avondklok nog altijd op tafel.

Afgelopen week testten 61 inwoners van de gemeente Teylingen positief op het coronavirus. Dit is inclusief het aantal positieve testen bij andere organisaties dan de teststraten van de GGD. Waar er vorige week 1 ziekenhuisopname werd gemeld door de GGD, komt de teller nu te staan op 2 ziekenhuisopnamen.

Nog geen besluit over avondklok

Het aftreden van het kabinet in verband met de toeslagenaffaire heeft geen effect op de aanpak van het coronavirus. Daarom kwamen zij zondag 17 januari ook samen in het Catshuis, waar ministers en deskundigen overleg voerden over de coronamaatregelen. Hierbij werd ook gesproken over eventuele invoering van een avondklok, zoals veel andere landen in Europa al hebben. Maar er werden nog geen knopen doorgehakt om dit ook in Nederland in te voeren.

Volgens NOS en RTL Nieuws ligt de optie nog steeds op tafel, maar is er meer overleg nodig. Het OMT denkt dat een avondklok wel effect kan hebben. In het advies dat zij hebben uitgebracht schrijven zij namelijk over de zorgen rondom de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. Een avondklok zou kunnen helpen om het aantal contactmomenten te verminderen, zo stelt het OMT, met name onder jongeren.  

Geen vervroegde heropening onderwijs

Eerder bestond de mogelijkheid dat basisscholen en kinderopvangen eerder open zouden kunnen, mogelijk vanaf 25 januari. Maar minister Slob van Onderwijs heeft dit weekend bekendgemaakt dat dit er niet in zit. Dit naar aanleiding van het OMT-advies. Voor kinderen zou de Britse variant niet besmettelijker zijn, maar vanwege de onzekerheid rondom deze mutatie kon er volgens Slob niet anders besloten worden dan de scholen nog dicht te houden.


Reacties