Aantal verkeersdoden 2019 in kaart gebracht

Aantal verkeersdoden 2019 in kaart gebracht Foto: Pexels

Op 18 mei vond er op de A44 tussen Abbenes en Sassenheim een kettingbotsing plaats. Nadat een auto plots tot stilstand kwam, moesten weggebruikers achter de desbetreffende auto vol op de rem trappen. Dit lukte niet iedereen tijdig, waardoor er meerdere botsingen plaatsvonden. Gelukkig waren de meeste botsingen niet al te ernstig en er vielen geen verkeersdoden. Wel werd een motorrijder met een ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd.

Meer twintigers en dertigers slachtoffer in 2019

Deze kettingbotsing liep met een sisser af, maar helaas is het niet altijd ‘eind goed al goed’. Zo vielen er in 2019 661 verkeersdoden in Nederland. Hoewel dit er nog steeds 661 teveel zijn, zijn het er wel 17 minder dan het jaar daarvoor. Opvallend is dat er in 2019 meer twintigers en dertigers het slachtoffer waren. In 2018 ging het om 147 verkeersdoden van deze leeftijd, terwijl er in 2019 183 twintigers en dertigers het leven lieten in het verkeer. Dit is een significante stijging van 24 procent. Ondanks deze stijging waren het nog steeds de 60-plussers die het vaakst de dupe waren. Meer dan de helft van alle verkeersslachtoffers was de zestig gepasseerd. De meeste verkeersdoden vielen in Noord-Brabant.

Inzittenden auto's vaak slachtoffer

Onder de 661 verkeersdoden in 2019 waren 196 vrouwen en 465 mannen. In totaal vielen er 2,5 procent minder verkeersdoden dan in het voorgaand jaar. Het hoogste percentage slachtoffers zat in de auto toen het noodlot toesloeg. Het gaat om 168 bestuurders en 69 passagiers. Daarna vielen de meeste doden onder fietsers (203 personen) en motorrijders (52 personen).

Waar vallen de meeste verkeersdoden?

In Noord-Brabant vielen in 2019 142 verkeersdoden en daarmee is dit de provincie met het hoogste aantal slachtoffers die het leven lieten. Noord-Holland deelt een tweede plaats met Gelderland en verloor 87 mensen in het verkeer. In Zuid-Holland vielen 85 doden. Hoewel Noord-Holland hoog op de lijst met aantal verkeersdoden staat, vielen er relatief gezien gelukkig weinig dodelijke slachtoffers. Zo vielen er 1,1 verkeersdoden in personenauto’s per 1 miljard gereden kilometer. Alleen in Zeeland en Zuid-Holland was dit aantal lager (1.0). In Noord-Brabant vielen er 2,5 verkeersdoden in personenauto’s per 1 miljard gereden kilometer. In Drenthe en Limburg gaat het om 2,4 slachtoffers per 1 miljard kilometer.

Veilig de weg op

Hoewel Noord-Holland gelukkig relatief weinig verkeersdoden telde in 2019, komen kleinere ongelukken regelmatig voor. Met drukke ochtendspitsen is een kras op de auto niet altijd makkelijk te voorkomen. Hoewel men vaak ongelukken voorkomen kan door goed op te letten, is de auto verzekeren met een allrisk dekking een populaire keuze om toch wat extra zekerheid te hebben.


Reacties