Amerikaanse boom in Voorhouts bos

Amerikaanse boom in Voorhouts bos Foto: Historische Kring Voorhout

Zaterdag ontving het Overbosch een Amerikaanse tulpenboom en de HKV-Restauratieprijs 2017.

De Historische Kring Voorhout reikte de prijs zaterdag uit aan Stichting Vrienden van het Overbosch; een groep vrijwilligers die het onderhoud van het bos verzorgen.  

Begaanbaarheid, onderhoud en evenementen reden voor HKV-Restauratieprijs

Na een warm welkom van HKV-voorzitter Cok van Steijn, onthulde Marion Coster van Voorhout het HKV-schildje bij de ingang van het Overbosch.

‘Het Overbosch is vanwege zijn ouderdom een cultuur historisch waardevol object en waarschijnlijk aangelegd na de aanleg van de Haarlemmer Trekvaart. Het Overbosch maakte deel uit van de buitenplaats Schoonoord. Schoonoord stond nabij de Nagelbrug aan het water tegenover De Bonte Koe. Het moest in 1846 wijken voor de bouw van het kleinseminarie Hageveld. De sloop van de bijgebouwen volgde in 1955. Na 1923 werden in het Overbosch katholieke erediensten gehouden, zoals processies op Sacramentsdag. De paden waren voorzien van mozaïeken, gemaakt van gekleurd zaagsel. Er heeft zelfs een altaar gestaan.
De uitgevoerde projecten door de Stichting Vrienden van het Overbosch met betrekking tot begaanbaarheid, onderhoud, evenementen, Kunst in het Overbosch en het plaatsen van educatieve bordjes, waren de reden voor de toekenning van de HKV-Restauratieprijs 2017.’ - Jos Warmenhoven, commissielid HKV-Restauratieprijs
 

Amerikaanse boom gekozen

Als herinnering aan de HKV-Restauratieprijs mocht de Stichting Vrienden van het Overbosch zelf een keus maken voor een boom. De keuze viel op de Liriodendron Tulpiferum (de tulpenboom) en zal voortaan Boerhaaveboom genoemd worden.

De boom is geplant bij de vijver.


Reacties