Autoverzekering duurst in Zuid-Holland

Autoverzekering duurst in Zuid-Holland Foto: Alphens.nl

Inwoners van Zuid-Holland betalen het meest voor hun autoverzekering. Vooral jonge automobilisten betalen de hoofdprijs. Dat blijkt uit onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite. Zij hebben hiervoor een miljoen vergelijkingen van autoverzekeringen geanalyseerd.

WA-verzekering 20 procent duurder

In Nederland zijn er drie verschillende autoverzekeringen: WA, WA+ en een allriskverzekering. Een auto moet minimaal WA verzekerd zijn, dit is de goedkoopste autoverzekering. Autobezitters uit Zuid-Holland betalen gemiddeld 721 euro voor de jaarpremie van een WA-verzekering. Dat is maar liefst 20 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Ook voor een WA+ verzekering moeten Zuid-Hollanders diep in de buidel tasten. Met een jaarpremie van 787 euro betalen zij maar liefst 18 procent meer dan de rest van Nederland. Ook een allriskverzekering is een stuk duurder in Zuid-Holland. De gemiddelde premie voor een allriskverzekering is 1236 euro. Dat betekent dat deze dekking 16 procent duurder is dan het landelijk gemiddelde. In Friesland betaalt men het minst voor de autoverzekering, met een gemiddelde van respectievelijk 502 euro, 547 euro en 894 euro voor de verschillende dekkingen.

Jongeren betalen het meest

Jongeren betalen al jaren een zeer hoge premie voor hun autoverzekering. Dat komt omdat jongeren weinig schadevrije jaren achter hun naam hebben staan. Daarnaast zorgen onervaren bestuurders relatief vaak voor schade. Zuid-Hollandse jongeren tussen 18 en 24 jaar betalen de allerhoogste premies. Zo betalen zij voor een allriskverzekering 2430 euro per jaar. Dat is maar liefst 664 euro meer dan jongeren uit Friesland voor deze dekking betalen. Voor een WA verzekering betalen jongeren uit Zuid-Holland gemiddeld 1532 euro, voor een WA+ gemiddeld 1623 euro. Gemiddeld betalen jongeren uit Nederland 1307 euro voor een WA-verzekering.

Hoe wordt de premie bepaald?

De hoogte van de premie is van meerdere factoren afhankelijk. Zo kijkt een verzekeraar hoe groot het risico is dat de bestuurder schade veroorzaakt of krijgt. Hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. In de randstad gebeuren er meer ongelukken dan op het platteland. Daarom betalen automobilisten uit deze regio ook een hogere premie. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de leeftijd van de bestuurder, de waarde van de auto en het aantal kilometers dat de bestuurder rijdt. Bovendien kunnen mensen ook nog kiezen voor aanvullende verzekeringen, waardoor de premie van de autoverzekering hoger wordt.

Autoverzekering vergelijken

Het is raadzaam om af en toe de autoverzekering onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld als mensen een nieuwe auto hebben gekocht. De premie van de autoverzekering is onder andere gebaseerd op het merk en de leeftijd van de auto. Daarom is de oude autoverzekering meestal niet de beste keuze voor de nieuwe auto. Daarnaast kan de verzekeringsmaatschappij de premie van de verzekering opeens verhogen. Het loont dan om te kijken of een andere autoverzekeraar wellicht goedkoper is. Door regelmatig de autoverzekering te vergelijken kan altijd de goedkoopste autoverzekering gevonden worden.

 


Reacties