Avondklok blijft van kracht, uitspraak in hoger beroep volgt over een week

Avondklok blijft van kracht, uitspraak in hoger beroep volgt over een week Foto: Dennis

Het Haagse gerechtshof doet op vrijdag 26 februari uitspraak in het spoedappèl over de avondklok. Tot die tijd blijft de avondklok in ieder geval nog van kracht. 

Dinsdag 16 februari werd Viruswaarheid door de rechtbank in Den Haag nog in het gelijk gesteld. Na een zitting vol chaos bij het hof werd de beslissing ongeldig verklaard, tot het hof de kwestie had beoordeeld. 

In de zitting vrijdagmorgen in het hof in Den Haag, kregen zowel de Staat als Viruswaarheid dubbele spreektijd. Beide partijen konden op deze manier goed en duidelijk hun standpunten onderbouwen.   

Spoedwet 

Of de zaak van Viruswaarheid, die de avondklok het liefst ziet verdwijnen, nog zin heeft, valt te betwijfelen. Met een nieuwe spoedwet houdt het kabinet de avondklok alsnog overeind. Bij de spoedwet geldt een maximale duur van drie weken voor de maatregel, tenzij het parlement dat wil verlengen. 

Toch is dit hoger beroep belangrijk. Tienduizenden boetes die de politie heeft uitgedeeld voor de afgelopen tijd voor het breken van de avondklok, kunnen hierdoor misschien teruggedraaid worden. 

De schriftelijke uitspraak van het Haagse gerechtshof volgt op vrijdag 26 februari. 


Reacties