Ballonnen oplaten in Teylingen, het mag niet meer!

Ballonnen oplaten in Teylingen, het mag niet meer! Foto: InTeylingen

Per 1 januari 2020 gaat Teylingen het oplaten van ballonnen verbieden. Het is een vrolijk en feestelijk gezicht, allemaal ballonnen die de lucht in gaan,  maar voor het milieu is het niet goed.  

Dat is de reden waarom Teylingen als eerste gemeente in de Bollenstreek het oplaten van ballonnen verbiedt.

Het verbod geldt voor herdenkingsballonnen, sfeerballonnen, vuurballonnen, geluks lampionnen, wensballonnen, papierballonnen, geluksballonnen etc. Ook zgn. biologisch afbreekbare ballonnen vallen onder het verbod. Het verbod geldt ook voor het organiseren van ballonoplatingen.

Verbod geldt niet

Voor ballonnen die aan een kabel of touw bevestigd zijn geldt dit verbod niet, mits ze niet losgelaten worden.

Ontheffing aanvragen

In het APV is de mogelijkheid opgenomen om een ontheffing aan te vragen. Check wel eerst de algemene weigeringsgronden in artikel 1:8 van de APV.  Het kan zijn dat de ontheffingsaanvraag geweigerd wordt in het belang van de openbare orde en veiligheid, de volksgezondheid en de bescherming van het milieu.

Omliggende gemeentes

In de APV van Noordwijk-Noordwijkerhout staat géén verbod voor het oplaten van ballonen, door de fusie van de twee dorpen wordt medio 2020 een nieuwe APV opgesteld. In Lisse en Hillegom is er vooralsnog geen initiatief voor een actief verbod. Wel wordt preventief het oplaten van ballonnen afgeraden met het oog op de nadelige gevolgen voor dier en milieu.

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties