Besmettingen in privésfeer zijn nog altijd vaak de oorzaak van coronaclusters

Besmettingen in privésfeer zijn nog altijd vaak de oorzaak van coronaclusters Foto: InTeylingen

Op dit moment zijn er in de regio Hollands Midden 219 clusters. Hiervan is zo’n 20 procent te wijden aan clusters binnen bedrijven, scholen en instellingen. De overige 80 procent komt echter door besmettingen in privésfeer, zo meldt GGD Hollands Midden.

In de zomerperiode, toen het aantal coronabesmettingen een stuk lager lag, meldde GGD Hollands Midden hoeveel coronaclusters er in de regio waren. Ook werd er specifiek uitspraak gedaan over de gemeenten waar zich coronaclusters voordeden. Zo werd er eerder al een coronacluster geconstateerd bij de Technische Unie in Alphen. Even later was dit ook het geval bij een ander bedrijf uit Alphen.

​Gezien het grote aantal besmettingen in de regio meldt de GGD sinds een tijdje geen clusters meer. “Dit omdat een cluster, drie of meer besmettingen verbonden aan een locatie en tijd, niet zoveel zegt op deze aantallen”, aldus GGD Hollands Midden. De GGD merkt dat er veel vragen en opvattingen zijn over de rol die clusters spelen in de verspreiding van corona. “Omdat het aantal besmettingen in de regio maar licht daalt, is het belangrijk inzicht te geven waar de meeste besmettingen plaatsvinden.”

In de regio Hollands Midden zijn er op dit moment 219 clusters. “Van alle besmettingen in onze regio is 20 procent te wijden aan clusters binnen bedrijven, scholen en instellingen. De overige 80 procent komt door besmettingen in de privésfeer”, laat GGD Hollands Midden weten. “Het is dus erg belangrijk je aan de maatregelen te houden als je bezoek ontvangt en als je op bezoek gaat.”

Gezien de aankomende feestdagen drukt de GGD dan ook iedereen op het hart goed op te letten. “Heb je klachten? Ontvang dan geen bezoek en ga ook niet op bezoek. Houd je aan de anderhalve meter afstand en was vaak je handen.”


Reacties