Bestrijding eikenprocessierups in Teylingen

Bestrijding eikenprocessierups in Teylingen Foto: Michael de Groot

De gemeente Teylingen is begonnen met de bestrijding van de eikenprocessierups. Dit jaar werkt de gemeente met actieve én preventieve maatregelen om overlast van de rups ook voor komende jaren te verkleinen.

In Teylingen heeft de eikenprocessierups in 2019 voor veel overlast gezorgd. De PvdA fractie heeft de gemeente in februari gevraagd proactief te zijn in het bestrijden en in het verstrekken van informatie over de rups. 

Actieve bestrijding

Plekken waar de eikenprocessierups gezien is, worden zo snel mogelijk aangepakt door de gemeente. Nesten worden door professionals weggezogen. Drukbezochte plekken in de drie dorpen hebben hierbij hoogste prioriteit, zoals winkelcentra, speelplekken, scholen en drukke voet- en fietspaden.

Plekken waar de nesten nog niet weggehaald zijn worden gemarkeerd met rood-wit lint met de tekst Eikenprocessierups erop. Locaties waar veel rupsen zijn, krijgen ook een waarschuwuingsbord.

Meld nesten via Fixi
De gemeente brengt via een online kaart in beeld waar er nesten zijn aangetroffen. Zie je de eikenprocessierupsen op een plek die nog niet op de kaart staat? Maak dan melding via de Fixi app of mail naar eikenprocessierups@hltsamen.nl.

Eikenprocessierupsen op eigen terrein
De gemeente verwijdert alleen rupsen en nesten in de openbare ruimte. Zie je de beesten op eigen terrein, ben je zelf verantwoordelijk voor het verwijderen.
De gemeente raadt met nadruk aan om hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren en niet zelf aan de slag te gaan.

Preventieve bestrijding

Overlast voorkomen is altijd beter dan overlast bestrijden, daarom zet de gemeente ook in op preventieve bestrijding.

In februari van dit jaar zijn 115 nestkasten opgehangen op locaties waar de rupsen vorig jaar zijn waargenomen. Ook wordt er ingezet op meer natuurlijke vijanden van de rups, door gevarieerde onder begroeiing en minder maaien. Op langere termijn is er uiteindelijk minder leefruimte voor de eikenprocessierups in Teylingen: de gemeente zet in op meer diversiteit in bomen en er worden minder eiken geplant.

De eikenprocessierups?

Eikenprocessierupsen zitten alleen op eikenbomen. Je herkent ze aan de opvallende (grote) nesten op de stammen of op dikkere takken. Ze bewegen in een lint van rupsen over de boomstammen op zoek naar voedsel.

Tussen mei en september transformeren de rupsen naar nachtvlinder, waarbij ze na het vervellen de brandharen krijgen. De piek van de overlast van deze haren is van mei t/m juli.

 


Reacties