Burgemeester Teylingen bezoekt Kringloop Herenstraat 63

Burgemeester Teylingen bezoekt Kringloop Herenstraat 63 Foto: KringloopHerenstraat 63

De vrijwilligers van de kringloop zijn heel trots op hun winkel en willen dit heel graag aan burgemeester Carla Breuer laten zien. Wat is het nut van een kringloopwinkel in de gemeente Teylingen, voor welke uitdagingen staat een winkel als deze en waar lopen zij tegenaan? Dát was een goede insteek voor het werkbezoek van de burgemeester.

De burgermeester op bezoek

Vrijdag 22 maart bracht burgemeester Mw. Carla Breuer samen met beleidsmedewerkster sociaal domein van de gemeente Teylingen Marianne van Dockum, een werkbezoek aan de winkel van Stichting Kringloop Herenstraat 63 te Voorhout. Beide dames worden ontvangen door het Cyp Straathof, Joke Spanjaard en Atie Paardekooper, het dagelijks bestuur van deze stichting. 

Atie vertelt dat alle vrijwilligers (ongeveer 35 personen) zich belangeloos inzetten om deze winkel zo mooi mogelijk te maken met leuke artikelen. De opbrengst van de verkoop van deze spullen is vanaf de start van de winkel in 2017 al de EUR. 40.000,--  gepasseerd.

Het doel

Het doel van de stichting is om de gelden die uit de verkoop worden opgebracht, te doneren aan goede doelen. In principe zijn goede doelen die worden gesteund, binnen de gemeente Teylingen te vinden en soms ook uit “aanpalende” gemeenten.

Op de vraag van de burgemeester om welke bedragen en doelen het dan gaat, antwoordt Atie Paardekooper (penningmeester) dat dit erg uiteen loopt. Van EUR. 100, - voor dierenvoeding aan een particulier die thuis honden en paarden opvangt, EUR. 500, - voor 2 buitenovens ten behoeve van Scouting Boerhaave, tot EUR. 3.000, - voor Fietsmaatje en STAG voor trap-ondersteunende fietsen. En zo zijn er nog tientallen voorbeelden te noemen.

Het bereik van de winkel is goed binnen Teylingen, maar ook erbuiten. Zowel voor het inbrengen van artikelen als voor de verkoop hiervan.

“Maar zelfs uit Den Helder, Zandvoort en ook Zeeland komen klanten die ons hebben gevonden op FaceBook. Zij zijn benieuwd naar wat wij te bieden hebben,” aldus Cyp Straathof (voorzitter). Volgens Joke Spanjaard (secretaris) is het sinds de opening op 23 november 2017 altijd een komen en gaan van klanten geweest. “We zijn dan ook voortdurend op zoek naar nog meer vrijwilligers die ons team willen versterken.”

De burgemeester krijgt na de koffie een rondleiding door de winkel. Cyp legt haar uit hoe de dagelijkse gang van zaken binnen de winkel is geregeld. Er is geen bedrijfsleider, want de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen wordt door alle vrijwilligers tezamen gedragen.

“En dit werkt prima” aldus Cyp Straathof.

Niet alle goederen worden gebruikt

Natuurlijk wordt gesproken over de dingen waar de winkel tegenaan loopt. Goederen die worden ingebracht maar kapot of onverkoopbaar zijn, worden in de winkel al gescheiden in rolcontainers. Daarna worden deze goederen met een eigen bus naar de milieustraat vervoerd. Veel inwoners van Teylingen rijden eerst langs de kringloopwinkel, alvorens de milieustraat aan te doen. De winkel is dus eigenlijk ook het voorportaal van de milieustraat. Dat vergt veel vrijwilligers, tijd, energie en het brengt ook veel kosten met zich mee.

Het tweede probleem waar de vrijwilligers zich zorgen over maken is de toekomst van de herinrichting van de Herenstraat. Voor de omzet van de winkel is het laden en lossen van de bus voor de winkel onontbeerlijk. Maar het is nu vaak al moeilijk en geeft soms overlast.

De burgemeester gaf aan deze zaken mee te nemen in het beleidsoverleg van de gemeenteraad.

Netjes, fris, slagvaardig en snel

Opmerkzaam vindt de burgemeester de netheid en frisheid in de winkel. Beide dames waren onder de indruk van de slagvaardigheid en snelheid waarmee binnen deze winkel wordt gedacht en gewerkt.

 “Deze winkel met zijn doelstelling heeft in korte tijd zijn bestaansrecht verdiend”.

Iedere particulier, stichting of vereniging binnen Teylingen kan een schriftelijke aanvraag met een goed verhaal voor welk doel en voor welk bedrag tot donatie indienen. Graag onder vermelding van contactpersoon, telefoonnummer, emailadres en bankgegevens en deze aanvraag inleveren in de winkel aan de Herenstraat 63. De vrijwilligers beoordelen met elkaar of een aanvraag wordt gehonoreerd. 


Reacties