Collegeleden bezoeken Postwijk om succesvolle BuurtAED-actie

Collegeleden bezoeken Postwijk om succesvolle BuurtAED-actie Foto: Buurt AED Postwijk Sassenheim

Woensdag 13 maart om 15.30 uur bezochten burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen de Postwijk in Sassenheim. Dankzij een geslaagde inzamelingsactie hangt hier sinds kort een AED. Initiatiefnemer Monique van der Weijden is half december een actie gestart om geld in te zamelen voor de aanschaf van een BuurtAED. Er was € 1.660, - nodig en dat bedrag wist ze binnen zestien dagen bij elkaar te krijgen.

Een reanimatiecursus cadeau

Burgemeester Carla Breuer:

“Een mooie actie met een prachtig resultaat! Collega Van Kempen en ik zijn benieuwd hoe de initiatiefnemer het zo snel voor elkaar heeft gekregen. Zo kunnen wij andere inwoners die een actie willen starten tips geven. Om onze waardering uit te spreken voor BuurtAED-acties hebben we besloten om per geslaagd initiatief een toepasselijk cadeau te geven: een reanimatiecursus voor twee wijkbewoners bij de lokale EHBO-vereniging. Zo werken we meteen aan een stevig netwerk van gediplomeerde burgerhulpverleners.”

Gemeente zorgt voor basisnetwerk

De gemeente zit ook niet stil. Arno van Kempen:

“Teylingen realiseert momenteel een basisnetwerk van AED’s. Dit betekent dat er binnen elke 500 meter een AED komt. De AED’s die via buurtinitiatieven extra erbij komen, zorgen voor een verdere verdichting van dit netwerk. Dat is heel welkom!”

Het belang van voldoende AED’s

Elk jaar worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimeren. Maar het lukt de ambulance helaas meestal niet om binnen die tijd bij het slachtoffer te zijn. Daarom is het zo belangrijk dat er landelijk voldoende AED’s dag en nacht beschikbaar zijn.

Een buurtactie starten

Inwoners die ook een buurtactie willen houden, kunnen een kijkje nemen op www.buurtaed.nl. Via dit crowdfundingplatform kunnen zij een inzamelingsactie starten. Ook is er meer informatie op de gemeentelijke website te vinden (https://www.teylingen.nl/zorg/aeds-in-teylingen.html).

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties