Coronavirus babbeltruc richt zich op ouderen

 Coronavirus babbeltruc richt zich op ouderen Foto: InTeylingen

Criminelen pakken deze onzekere tijden aan om juist de kwetsbare onder ons geld afhandig te maken. Seniorenvereniging Teylingen en de politie waarschuwen voor mensen aan de deur die zich voordoen als bloedprikkers of medici. 

Medische corona babbeltruc

De criminelen komen vaak met twee mensen aan de deur met het verhaal dat ze bloed af willen nemen om te testen op corona of de algehele gezondheid om te zien of je bestand bent tegen COVID-19.
 
De ene neemt (via een vingerprik) bloed af bij het slachtoffer, terwijl de andere op zoek gaat naar waardevolle spullen in huis om mee te nemen. De bewoner krijgt te horen dat hij er iets mis is; een verzwakte weerstand, geen goede bloedwaarden of bepaalde tekorten, en krijgt medicatie aangeboden tegen een zeer lage prijs. Die moeten direct gepind worden. Het apparaat kopieerd de gegevens en de criminelen kijken de pincode af. Zo kunnen ze later bij een pinapparaat nog meer geld afhandig maken. 

“Helaas wordt één op de vijf senioren lastig gevallen met babbeltrucs en veel mensen trappen er helaas toch in. Criminelen komen steeds met nieuwe babbeltrucs om mensen geld afhandig te maken of te beroven. Het is ongelofelijk, maar het gebeurt. En daarom waarschuwen we iedereen om alert te zijn en niemand binnen te laten.” - Liane den Haan, directeur-bestuurder van ouderenbond ANBO

Laat geen onbekenden binnen

Laat niemand binnen, die niet vooraf een afspraak met je gemaakt heeft. Medisch personeel gaat nooit onaangekondigd langs de deuren. Andere bekende babbeltrucs zijn mensen die zich voordoen als de Belasting, woningcorporatie, gemeente of bouw- en onderhoudsbedrijf. 
Laat onbekenden buiten staan als je vooraf geen bericht hebt gehad dat je iemand kan verwachten. Twijfel je? Doe de deur dicht en bel met de desbetreffende instantie of ze momenteel huisbezoeken afleggen. 

“Er komt nooit een zorgmedewerker onaangekondigd bij je aan de deur voor een onderzoek. Trap er daarom niet in, doe zo snel mogelijk de deur dicht en meld dit bij de politie!”  Liane den Haan

Wil je je (beter) leren weren tegen babbeltrucs? Ouderenbond ANBO organiseert de Veiligheids10daagse of meld je aan voor een Veiligheidscheck bij u thuis.

Maak altijd melding

Komt er iemand aan de deur met een babbeltruc - of twijfel je hierover? Maak altijd melding bij de politie. 

 


Reacties