Coronavirus: nieuwe maatregelen vanuit de overheid

Coronavirus: nieuwe maatregelen vanuit de overheid Foto: InTeylingen

Donderdag 12 maart heeft het kabinet een spoedoverleg gehad over de verspreiding van het coronavirus. Tijdens de persconferentie van 14.45 uur hebben Jaap van Dissel van het RIVM, premier Mark Rutte en Minister van Medische Zorg en Sport Bruno Bruins de nieuwe maatregelen afgekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  

De grip is er niet meer op

Virologisch gezien is de fase van indammen/beperken voorbij. Het RIVM laat weten dat de fase die hierop volgt de mitigatiefase ofwel verzachtingsfase is. Dat wil zeggen dat er maatregelen genomen moeten worden die een zeer belangrijke sociaaleconomische impact zullen hebben. 

Blijf thuis bij klachten

Aan iedereen wordt de oproep gedaan om bij verkoudheidsklachten en andere klachten aan de bovenste luchtwegen of bij koorts vooral thuis te blijven en de richtlijnen van het RIVM op te volgen.

Evenementen met meer dan 100 man afgelast

Om massale verspreiding te voorkomen zijn evenementen met meer dan 100 personen tot 31 maart 2020 afgelast. Het is aan de organisatie van deze evenementen om dit te implementeren.

  • KNVB heeft al aangekondigd dat de amateurvoetbalwedstrijden tot en met 31 maart zijn afgelast
  • Musea hebben aangegeven hun deuren te sluiten.

Kunnen mensen de deur nog uit? 

Minister-president Rutte geeft aan dat dit mogelijk is maar het advies is om grote gezelschappen te vermijden. Verjaardagsfeest of restaurant kan, maar als je tot de ouderen of een groep behoord met een bepaald ziektebeeld wordt geadviseerd om dit niet op te zoeken. 

Bezoek aan ouderen beperken

Bezoeken aan ouderen en andere kwetsbare personen moeten beperkt worden, stelt het kabinet. Als zij het virus krijgen is de kans groot dat ze ernstig ziek worden of overlijden.

Bedrijfsleven

Oproep van het kabinet is: 'blijf zoveel mogelijk thuiswerken of spreid de werktijden'

Scholen blijven open

Premier Rutte ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten. Onder jongeren zijn er tot nu toe weinig besmettingen en scholieren zijn minder vatbaar.

Als leerlingen verplicht thuis moeten blijven dan heeft dit impact op de hele samenleving. Rutte wees erop dat ouders dan ook thuis moeten blijven. Juist ouders die in de zorg of bij hulpdiensten werken zijn nu hard nodig. 

Hoge scholen en universiteiten worden verzocht hoorcolleges voorlopig online aan te bieden.

Reizen

Check voor je op reis gaat of dat wel kan. Voor de Verenigde Staten heeft President Trump aangeven de landsgrenzen te sluiten voor niet-Amerikanen. 

Babbeltrucs en andere oplichters

Pas op voor mensen die misbruik maken van deze situatie.

Rode Kruis waarschuwt voor oplichters die online of off line collecteren

ANBO ouderen organisatie waarschuwt voor babbeltrucs. 

 

Maatregelen gelden tot minimaal 31 maart 2020


Reacties