D66 vraagt mening braderiebezoekers over Energietransitie

D66 vraagt mening braderiebezoekers over Energietransitie Foto: D66 Teylingen

Afgelopen zaterdag 14 september ging D66 Teylingen in gesprek met bezoekers van de Voorhoutse braderie. Tijdens het proeven van 'het voedsel van de toekomst' (krekels en meelwormen!) konden standbezoekers hun stem uitbrengen op drie stellingen. Alle drie hadden ze te maken met de energietransitie en waren het voorbeelden van vaak moeilijke beleidskeuzes.  

Energietransitie is een begrip dat gebruikt wordt voor de overgang van traditionele, fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas, naar duurzame energie uit bijvoorbeeld zon, wind en biomassa.

1. Zonne energie is altijd mooi

Bij de stelling “Zonne energie is altijd mooi” moest gekozen worden tussen zonnepanelen en een mooi straatbeeld. Wat gaat voor: de welstandstoest of zonnepanelen op je huis? Tweederde koos voor de zonne energie en vond dat er geen welstandstoets moet gelden voor zonnepanelen.

Bij een Welstandstoets kijkt de gemeente (of een door de gemeente aangestelde welstandscommissie) naar de uiterlijke/architectonische kenmerken van een bouwwerk. 

2. Energiezuinige woning betaals minder OZB

De stelling “Energiezuinige woning betaalt minder OZB” legde de link tussen de jaarlijkse aanslag en het energielabel. Hier vond bijna tweederde het prima als woningen met energielabel A of B minder onroerende zaakbelasting betalen terwijl woningen met een F of G energielabel juist meer moeten betalen.

3. Kunnen elektrische auto's gereserveerde parkeerplaatsen krijgen in de wijk

Op de derde stelling was er geen duidelijke winnaar. De vraag was of elektrische auto's gereserveerde parkeerplaatsen in de wijk moeten krijgen. Dit zou het aantal elektrische auto's kunnen verhogen. Een kleine meerderheid was tegen gereserveerde plekken en vond dat oplaadpalen prima buiten de wijk geplaatst kunnen worden.

D66 Teylingen organiseert in november een thema ochtend over de energietransitie.

Daar zullen beleidskeuzes worden besproken met de D66 raadsleden, wethouder en energiecoaches. Op die manier werkt D66 Teylingen er hard aan om samen met de burgers de klimaatdoelen te halen. Volgend jaar zullen er nieuwe stellingen zijn, maar of de krekels en meelwormen terugkomen is maar de vraag, want dat was geen succes onder de Teylingers!

 

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties