D66 wil onderzoek naar veiligheid spoorwegovergang

D66 wil onderzoek naar veiligheid spoorwegovergang

Volgens de burgemeester en wethouders voldoet de spooroverweg aan de regels, dus hoeft er niets aan te gebeuren. Maar daar zijn veel inwoners het niet mee eens. Dus dient D66 vanavond een motie in voor een onderzoek naar de veiligheid op dit punt.

In november stelde D66 vragen over de verkeerssituatie bij de spoorwegovergang in Voorhout; vond het college nog steeds dat dit veilig (genoeg) was?
In januari kwam het antwoord: B&W stond open voor een gesprek met ProRail, maar zag verder geen noodzaak voor andere maatregelen omdat de verkeerssituatie voldoet aan de richtlijnen.

Veel inwoners vinden de situatie wel onveilig

Maar velen die regelmatig het spoor oversteken, hebben een andere mening. Veel inwoners vinden het een onveilige situatie en ook D66 is het daar mee eens. Er ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties die net goed gaan, met in november een groot ongeluk op dit punt
Daarom dient D66 vanavond, samen met VVD, een motie in voor een onafhankelijk onderzoek naar de verkeersveiligheid rondom de overweg op de Herenstraat. 
Update: ivm de volle agenda gisteravond is de bespreking van de motie verplaatst naar de vergadering op 13 februari. Dit is de avond van de commissie Ruimte, waar jij bij kunt zijn als je je hier aanmeldt

Een onafhankelijk onderzoek, afgerond in 2018

Het verkeerspunt voldoet op papier aan de richtlijnen, maar een onderzoek moet uitwijzen of het in de praktijk ook veilig is. Volgens D66 moet er gekeken worden naar:

  • De spoorwegovergang zelf
  • De naastgelegen straten
  • De voorrangssituaties rondom de overweg
  • De rotonde
  • De locatie van de zebrapaden en het effect op het verkeer

In het onderzoek moeten verschillende partijen betrokken worden zoals inwoners en weggebruikers, ondernemers en belangengroepen zoals ProRail en Veilig Verkeer Nederland.

D66 zet druk op de ketel, want ze willen dat de resultaten vóór 1 oktober 2018 binnen zijn.

D66 dient de motie in samen met de VVD, daarmee hebben we al 11 van de 13 stemmen binnen. Maar ik kan me niet voorstellen dat er vanavond partijen zijn die dit onderzoek niet zouden willen.’ Bart van der Ploeg, D66

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties