De beurs en uw hypotheek

De beurs en uw hypotheek

Het coronavirus was de oorzaak van een wereldwijde, extreme daling van de beurzen. Bij beleggers ontstond er behoorlijk paniek. Afgelopen weken kregen we veel vragen van mensen met een beleggings- of spaarhypotheek. Moeten zij zich zorgen maken? We geven u de antwoorden in deze column. 

Geschreven door Chantal Brouwer-van der Werff, onafhankelijk financieel planner Boonstra

Als de beurzen dalen moet je als belegger proberen het hoofd koel te houden. De bekende spreuk “als je geschoren wordt, moet je stilzitten”, gaat altijd op. Toch zijn er duizenden die de fout maken om zo snel mogelijk hun aandelen te verkopen. Vooral huizenbezitters met een beleggingshypotheek raken in paniek.

Beleggingshypotheek

Allereerst: in aandelen en obligaties investeren om in de toekomst je hypotheek af te lossen, zou nooit ons advies zijn geweest. Toch zijn er heel veel consumenten die ooit een hypotheek hebben afgesloten met daarnaast een beleggingsportefeuille. Voor veel van deze hypotheken komt de einddatum al redelijk in zicht. Maar door het huidige koersverlies dreigt er in de toekomst, als er afgelost moet worden, een probleem te ontstaan.

Maak een plan voor uw beleggingshypotheek 

In dat geval moet men een plan maken hoe om te gaan met deze dreiging. Als de hypotheek nog een aantal jaren loopt is ‘stilzitten’ het beste advies. Maar als de koersen hersteld zijn is het wel verstandig om de hypotheek alsnog om te bouwen. Er is echter geen algemene oplossing die voor iedere hypotheek zal werken. Daarom is het beste advies om nu alvast dat plan te maken. U zit toch thuis de komende tijd, dus bel ons en wij helpen u op weg.

Spaarhypotheek

Ook krijgen wij veel vragen van mensen met een spaarhypotheek. Veel rentevaste periodes zijn verlopen en de bank stuurt nieuwe aanbiedingen. Opvallend is dat de renteaanbiedingen voor spaarhypotheken veelal behoorlijk hoger liggen dan de rente voor annuïteiten- of aflossingsvrije hypotheken. Onderzoek maar eens op internet wat vergelijkbare rentes van andere banken zijn. Als deze veel lager liggen moet u zeker aan de bel trekken.

Daarnaast gaat de spaarpremie die u maandelijks moet betalen om het afgesproken bedrag op de einddatum te kunnen aflossen ook fors omhoog. Dit is zeer nadelig, immers de premie kunt u niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

Maak een plan voor uw spaarhypotheek

Het moge duidelijk zijn, ook voor bezitters van spaarhypotheek is er alle reden om een goed plan te maken. Niet kunnen profiteren van de laagste rente en ook nog een fors hogere premie gaan betalen is dubbel vervelend. Banken zullen u echter niet op het idee brengen om iets te veranderen, voor hen blijft de spaarhypotheek de beste melkkoe. Wij kunnen u wel  helpen een passende oplossing te vinden en zo veel geld te besparen.

In het algemeen is ons advies dus om de komende periode te gebruiken om een kritisch naar uw hypotheek te kijken. In bijna alle gevallen is het raadzaam om een goed plan te maken waarbij wij vrij zeker kunnen zorgen dat ú er beter van wordt en niet de bank.

Wij helpen u graag tijdens een afspraak via Skype of op kantoor!

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl


Reacties