De gehoopte versoepelingen blijven uit: "De mooiere tijden liggen nog even voor ons"

De gehoopte versoepelingen blijven uit:

Geen versoepelingen. Dat werd aangekondigd tijdens de persconferentie. Terrassen mogen dus nog niet open. Vanaf 31 maart gaat wel de avondklok pas vanaf 22:00 uur in. 

Twee weken geleden werd gehoopt dat tijdens de persconferentie op dinsdagavond 23 maart aangekondigd zou worden dat we konden versoepelen, waaronder het openstellen van de terrassen en het hoger onderwijs. Maar dat bleef enkel bij hoop, want volgens het kabinet laten de coronabesmettingen versoepelingen momenteel niet toe. "Een enorme domper", zo noemt Rutte het niet kunnen doorvoeren van de versoepelingen. De huidige maatregelen worden daarom ook verlengd tot en met dinsdag 20 april. 

Rutte benadrukte wel dat het demissionaire kabinet continu kijkt naar de ontwikkelingen rondom de besmettingen en ziekenhuisopnames. Als de cijfers het toelaten, kan er snel alsnog versoepeld worden. Of andersom. "Als bijvoorbeeld over een week blijkt dat de cijfers toch weer meevallen, dan zullen we niet aarzelen onze voornemens van heropening van terrassen en hoger onderwijs naar voren te halen", aldus Rutte. 

Wel had de premier een kleine aanpassing te melden. Als de zomertijd ingaat en het 's avonds langer licht is, zal de ingangstijd van de avondklok verlaat worden naar 22:00 uur. Dit op advies van burgemeesters en politie. Zij vrezen namelijk dat het handhaven van de avondklok lastiger is wanneer het buiten langer licht is. 

Het reisadvies blijft voor de meivakantie ook onveranderd. "Nederland blijkt deze dagen opnieuw geen eiland te zijn", zegt Rutte. Hij verwijst naar de ontwikkelingen in buurlanden. De lockdown in Duitsland is met een paar weken verlengd, terwijl de besmettingscijfers beduidend lager zijn dan in Nederland. "Natuurlijk is gedeelde smart in dit geval geen halve smart, maar het is toch goed dat we ons blijven beseffen dat dit niet alleen Nederland treft." Het dringende advies is dan ook om met de meivakantie in Nederland te blijven en niet naar het buitenland af te reizen.


Reacties