De geschiedenis van de Voorhoutse Slijterij Kerkvliet

De geschiedenis van de Voorhoutse Slijterij Kerkvliet Foto: Historische Kring Voorhout

Eerder werd de gescheidenis van Restaurant Boerhaave al beschreven, in dit artikel en in de laatste 'Dwars Op' van 2019, uitgegeven door de Historische Kring Voorhout (HKV), wordt het verhaal over café-restaurant Boerhaave van Willem en Jo Kerkvliet vervolgd.  

Geschreven door Historische Kring Voorhout

De slijterij behorend bij Boerhaave wordt overgenomen door Cees en Ellen Kerkvliet-Wesseling en kreegt de naam Slijterij Kerkvliet. Omdat het café-restaurant wordt uitgebreid, moet de slijterij verhuizen naar een andere locatie.

Verhuizing naar de overkant van de Herenstraat

Aan de overkant van café Boerhaave aan de Herenstraat staat een woning met aangrenzend een bollenschuur met gebroken dak. Dit is het pand van schilder Van der Plas. In de woning woont op dat moment de familie Kooloos. De bovenverdieping van de bollenschuur is in gebruik als werkplaats voor Van der Plas en beneden wordt het als garage verhuurd aan buurman Bernard Schulte. Die heeft daar niet alleen een Mercedes staan, maar hier ligt ook carbid opgeslagen.

In de jeugd van Cees Kerkvliet werd daar nog wel eens wat carbid gepikt om ‘kleine ontploffinkjes’ te veroorzaken, dit tot grote hilariteit van de deugnieten. Het pand en de reeds klaarliggende tekeningen voor nieuwbouw worden door Cees en Ellen Kerkvliet overgenomen en in 1968 verrijst er een nieuw pand  op het adres Herenstraat no 122. De slijterij wordt geopend door burgemeester Stolwijk.

Combi Drankwinkel en antiekverkoop

Omdat die onvoldoende opbrengt wordt de drankenwinkel gecombineerd met de verkoop van antiek. Op zekere dag komt de politie binnen met de mededeling dat er aangifte is gedaan. De slijterij moet gescheiden worden van de antiekwinkel. Om dit te realiseren wordt de naastliggende garage verbouwd tot een kleine winkel.

Diverse overnames

In 1988 wordt de slijterij overgenomen door JeKa en nog later, in de jaren negentig door Mitra. Cees Kerkvliet komt hiermee in loondienst en voor het eerst kan hij vrije dagen opnemen en met het gezin op vakantie gaan. Ellen heeft van 1988 tot 1997 een speelgoedwinkel genaamd ‘L-speelgoed’, in de eerder verbouwde voormalige garage. In het dorp is hier op dat moment echt behoefte aan.

Wanneer de familie van den Berg aan de Boekhorstlaan ook een speelgoedwinkel opent, stopt Ellen met de zaak en gaat met vervroegd pensioen. In 1999 volgt Cees haar voorbeeld en gaat met de VUT. Het winkelpand wordt in 2003 gekocht door de aannemer Gerard van der Hulst. Hij is ook de bouwer van de Boerhaavehof op de oude gemeentewerf achter de oude Antoniusschool. En daar zijn Cees en Ellen Kerkvliet naar toe verhuist, nu alweer meer dan 15 jaar geleden.


Reacties