De JoJo gaat voor Duurzaam Ontmoetingscentrum in Westerbeek

De JoJo gaat voor Duurzaam Ontmoetingscentrum in Westerbeek

Stichting Repair Café Teylingen heeft vier jaar geleden Ontmoetingswerkplaats De JoJo opgericht, wat inmiddels is uitgegroeid tot een plek met veel maatschappelijke waarde. Naast het Repair Café, de weggeefwinkel, fietsenwerkplaats, ateliers en andere werkplaatsen, is er ook een houtwerkplaats voor dagbesteding van GGZ Rivierduinen en wordt er speciaal onderwijs verzorgd voor thuiszitters door Quko. Daarbij is het ook gewoon een ontmoetingsplaats voor iedereen die even een praatje wil maken of even onder de mensen wil zijn. De maatschappelijke waarde van dit vrijwilligersproject is inmiddels opgelopen tot € 750.000 per jaar volgens de MAEX, die de waarde berekend van sociale initiatieven.

Met de ontwikkelingen van het Hortusplein in het vooruitzicht, komt ook de sloop van het pand in zicht. Vooralsnog zal er pas eind 2022 een start gemaakt worden met de nieuwbouwplannen, maar de JoJo kijkt alvast vooruit. “Wat we hier hebben opgebouwd, kunnen we niet verloren laten gaan en dus willen we dit initiatief verder ontwikkelen'', laat Lisa de Blok, initiatiefnemer van het project, weten

De stichting ziet dan ook een mooie kans om aan te sluiten bij de ontwikkelingen van de Ruïne van Teylingen en heeft inmiddels een plan ingediend voor het herbestemmen van de bollenschuur van Westerbeek. ‘’We willen er een Duurzaam Ontmoetingscentrum van maken, voor en door inwoners.’’ Het herbestemmen van een bollenschuur tot duurzaamheidscentrum is natuurlijk geen makkelijk karwei. De Blok is in het verleden jarenlang betrokken geweest bij de herbestemming van de Wagenwerkplaats in Amersfoort en weet wat er allemaal bij komt kijken. Maar dat weerhoudt haar niet om dit avontuur aan te gaan.

De stichting staat ook open voor ideeën en input van andere inwoners of organisaties die in dit project kansen zien voor een verdere samenwerking of graag mee willen helpen. Zij kunnen contact opnemen haar per mail (skneift@gmail.com).


Reacties