De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s Foto: HKV

Op verzoek van de Provincie Zuid-Holland heeft een gevarieerd gezelschap een keuze gemaakt uit foto’s betreffende de Tweede Wereldoorlog. De foto's zijn aangeleverd door inwoners uit Zuid Holland.  Bij deze keuze is ook een foto van een in 1943 in Warmond geland oorlogsvliegtuig. 

25 meest aansprekende foto's

Op maandag 20 januari kwam een gevarieerd gezelschapp, waaronder vertegenwoordigers van de Historische Kring Voorhout, bijeen in Het Oranjehotel in Scheveningen om een keuze te maken uit de geselecteerde foto'.

In dit monumentale gebouw, zijn tijdens de oorlog veel landgenoten gevangen geweest. Een aantal van hen werd vervolgens op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Anderen werden op transport gesteld naar doorgangs- en concentratiekampen, waar eveneens veel slachtoffers waren. Sommigen, die meer geluk hadden, werden na hun verblijf in het Oranjehotel vrijgelaten en hebben de oorlog overleefd .

In deze indrukwekkende omgeving worden de ervaringen en verhalen van bekende en onbekende Nederlanders verteld. Professor Cleveringa, de rector magnificus van de Leidse Universiteit, verbleef hier en overleefde de oorlog. Pater Titus Brandsma zat hier ook gevangen; hij overleed in concentratiekap Dachau.

Foto zegt meer dan duizend woorden

Nu de jaren van de Tweede Wereldoorlog steeds verder van ons af komen te staan zijn het vooral de beelden die het verleden zichtbaar maken. De foto’s waren ingedeeld in vijf verschillende groepen.

  • Militaire strijd en bevrijding (I),
  • vervolging en uitsluiting van Joden, Roma, Sinti en andersdenkenden (II),
  • Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing (III),
  • verzet, repressie en Duitse terreur (IV)
  • het dagelijks leven (V).

Geselecteerde foto uit Warmond

Warmond, mei 1943 - Deze Britse Lancaster werd aangeschoten door Duits luchtafweergeschut nadat het bommen in Essen had geworpen. De zeven bemanningsleden werden door de Duitsers opgepakt en gevangen genomen. Ze hebben de oorlog wel overleefd. Ver na de oorlog zijn enkele bemanningsleden teruggekeerd op de plek waar ze zijn neergekomen.

Bron: Fotograaf onbekend / privécollectie D. Breedijk 

Per provincie gaan er 25 foto’s door naar de landelijke jury, die uiteindelijk 100 foto’s kiest. Op 30 maart a.s. wordt de keuze van '100 foto’s' in' de vorm van een tentoonstelling bekend gemaakt. In april 2020, de maand van de vrijheid, reist in iedere provincie de provinciale keuze van 50 foto’s in een ‘pop-up’ tentoonstelling rond.

Op www.in100fotos.nl is alle informatie rond dit project te vinden. Op deze site staan ook de provinciale keuzes van 50 foto’s inclusief achtergrond informatie. De uiteindelijke 100 foto’s zijn vanaf 30 maart ook op deze website te zien.


Reacties