De woningmarkt als vechtmarkt

De woningmarkt als vechtmarkt

Veel van onze klanten zijn op zoek naar een andere woning. Een bijna onmogelijke opdracht: als je al een geschikte woning vindt ben je er nog lang niet. Prijzen rijzen de pan uit en bij het bieden kom je soms in een caroussel van tegen elkaar op bieden terecht. Een kijkje bij ons in de keuken: hoe wij in die gekte proberen onze klanten toch te helpen.

Geschreven door: Chantal Brouwer - van der Werff, onafhankelijk financieel planner bij Financieel Adviesbureau Boonstra

In de gekte van de huizenmarkt willen wij onze klanten zoveel mogelijk ondersteunen. Een van de methodes is om klanten aan elkaar te koppelen als wij van hun beider aan- of verkoopwensen op de hoogte zijn. Zo hebben wij de afgelopen maand een aantal klanten erg gelukkig gemaakt. Zo wilde een van hen graag het huis kopen van een familielid. De eigen woning ging al naar een andere klant die net had aangegeven iets groter te willen gaan wonen. En ook die woning werd verkocht aan een stel starters die al klant bij ons waren. Wij hebben als financieel planners alle zorgen uit handen genomen, vanaf de koopovereenkomsten tot en met de financiering.

Opbieden op de woningmarkt

Op deze manier zijn de woningen ook nog eens voor reeële prijzen van de hand gegaan. Hoe anders is het namelijk in de markt van woningen die op internet worden aangeboden. Het schaarse aanbod zorgt vaak voor een run op een bepaalde woning. De makelaar is dan vaak gedwongen de verkoop met hulp van een zogenoemde inschrijving te realiseren. De biedingen gaan vaak behoorlijk over de oorspronkelijke vraagprijs heen. Hierin kunnen wij ook helpen. Omdat we van te voren uw financiele situatie in kaart hebben gebracht kunnen wij als professionele partij de bieding(en) doen. De verkoper is dan vaak sneller bereid om de woning aan onze klant te gunnen. Het risico dat de hypotheek niet verstrekt kan worden is immers minimaal.

Verhuizen of verbouwen?

Soms geven wij het advies aan onze klanten om níet op zoek te gaan naar een nieuwe woning maar om te onderzoeken hoe hun huidige woning zodanig verbouwd kan worden dat men er kan blijven wonen. Met de stijgende waarde van het huis en de lage hypotheekrente is een verbouwing vaak een prima alternatief en zeker voordeliger. Niet zelden wordt de isolatie ook aangepakt waarbij de lagere energiekosten zo’n verbouwing extra aantrekkelijk maken.

De lage rente zorgt er wel voor dat, als u nu een hoge rente voor uw hypotheek betaalt, een verhuizing naar een andere woning voordelig kan uitpakken. Een grotere of modernere woning kopen gaat vaak tegen gelijke of lagere lasten door de nieuwe hypotheekvoorwaarden. Een goed plan voor de aan- en verkoop is daarbij natuurlijk essentieel.

Mocht u zelf ook met het idee spelen om iets aan uw woonsituatie te veranderen, kom dan eens langs op ons spreekuur. We kijken dan samen naar uw situatie en bespreken de mogelijkheden. Daarbij maken we graag een ‘financieel plaatje’ voor u zodat u weloverwogen keuzes kunt maken.

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl.

 


Reacties