De Zonnebloem Voorhout bezoekt de Zwarte Tulp

De Zonnebloem Voorhout bezoekt de Zwarte Tulp Foto: Zonnebloem Voorhout

Een groep van 29 Voorhoutse Zonnebloemers bracht op 18 april een bezoek aan de Zwarte Tulp en genoot vervolgens van een high tea.

De 18 gasten en 11 vrijwilligers werden in het museum ontvangen door een gastvrouw. Een gids begeleidde de groep door het moderne museum dat de geschiedenis en het heden laat zien van de bloembollencultuur in de streek.

Hollandse bloem(boll)en komen niet uit Nederland

De gids vertelde de ouderen enthousiast over de bolgewassen uit de streek. Onder andere dat de tulp oorspronkelijk van Centraal- Azie komt. Via veel omzwervingen kwam de tulp in Nederland zo rond de 16e eeuw. Er ontstond zo een bloeiende handel in tulpen. Ook werd ons een leuke anekdote verteld over de hyacint, die uit Frankrijk komt.

Van vroeger

Naast de verhalen stond het de bezoekers ook vrij om oud gereedschap te bekijken en te gebruiken. Vele gasten herkenden attributen van vroeger wat weer nieuwe verhalen opriep.

Na het museum dat door de ouderen als ‘de moeite waard’ werd bestempeld, toog het gezelschap naar Hemels in Lisse voor een high tea. Zo uitgebreid dat vele gasten aangaven thuis niet meer te hoeven koken.


Reacties