Een Fjällraven-verhaal voor Scandinaviëfans 

Een Fjällraven-verhaal voor Scandinaviëfans  Foto: redactie

Wie liefhebber is van natuur, rust en ruimte kan beter naar Zweden afreizen dan naar Frankrijk. Dat laatste is mogelijk, maar Zweden komen we nog niet in. Dan maar een goed verhaal daarover. 

Het is bijna vakantie en veel mensen blijken in eigen land te blijven. Nu is het Noordwijkse- of Katwijkse strand niet ver weg, maar wie het liefst naar Scandinavië was afgereisd, moet even wachten. Zweden zit nog op slot. 

Dan maar naar Frankrijk? Liefhebbers van het noorden, kiezen niet zo snel voor zuidelijker oorden. Scandinavië kent nu eenmaal een andere sfeer en het is er een stuk rustiger. Bovendien zijn noorderlingen geen strandgangers, maar meer fans van outdoor. Niet voor niets werd de Fjallraven rugzak in Zweden uitgevonden. 

Met een zelfgemaakte tent was het merk Fjällraven geboren

Daar valt overigens best wel wat over te vertellen. Åke Nordin was zo’n liefhebber van struinen door de velden, kanoën op de meren en kamperen in de uitgestrekte Zweedse bossen. Geboren in een dorp halverwege Zweden, wist hij als geen ander wat je nodig had om daar -ongeacht het weer- een tijdje te vertoeven. 

Omdat hij de ideale waterdichte tent niet vinden kon, creëerde hij er zelf een. En met succes. Als ik dat kan, kan ik ook wel een goed outdoorjack maken, moet hij gedacht hebben. En zo geschiedde. Het merk Fjallraven was geboren. Je kent het vast wel: het merk met het bekende arctic vosje in het logo. 

In 1978 was er de Fjällraven Kånken rugzak 

Dat is ook nog een verhaal apart. Omdat Nordin veel in de natuur was, kwam hij er al snel achter dat dat vosje met uitsterven werd bedreigd. Als diehard natuurliefhebber wilde hij dat voorkomen door een deel van de opbrengst van zijn in 1978 ontworpen Fjallraven Kanken rugzak te schenken aan projecten om het dier te behouden. 

Dat is heel goed gelukt. Dat gaat overigens ook op voor het succes van de Kånken, wat inmiddels tot de klassieke Fjällraven rugzak gerekend kan worden. En nog altijd gaat een deel van de omzet daarvan naar projecten voor het behoud van de natuur, in de breedste zin van het woord. 

Kies je voor Fjällraven dan doe je de natuur dus goed. Dan heb je vast wel even geduld voordat je weer richting het noorden afreist, maar eerlijk is eerlijk; onze Hollandse kust mag er ook zijn. Ga lekker de duinen in, de stranden op en pak een paar Hollandse golven mee. Mogelijkheden genoeg. 

 


Reacties