Een plan voor uw pensioen

Een plan voor uw pensioen

In een leven komt men langs veel verschillende, belangrijke gebeurtenissen. Denk aan samenwonen, trouwen, een huis kopen, kinderen, scheiding of een eigen zaak beginnen: zaken waarbij het handig is om een financieel planner in beeld te hebben. Uiteindelijk gaat u met pensioen. Opvallend is dat we daar de laatste tijd heel veel vragen over krijgen.

Door Chantal Brouwer-van der Werff, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

Wij doen vaak dienst als family-office, wat wil zeggen dat wij complete families als klant hebben. De klant verwijst zijn broer, zus, vader of moeder aan ons door, soms verspreid door heel het land. Al vele jaren kunnen we die relaties goed van dienst te zijn met onze landelijke spreekuren. Zo kan de oom uit Friesland of schoonmoeder die in Eindhoven woont makkelijk bij ons terecht.

Beantwoorden van vragen 

Het afgelopen jaar was er in die spreekuren dus een opvallende groei qua vragen over het pensioen. Of de oorzaak nu ligt in de reële dreiging van kortingen op de pensioenen, of omdat het niet lukt tot een politiek compromis te komen over de pensioenleeftijd: het onderwerp leeft blijkbaar. Duidelijk is natuurlijk dat het pensioen steeds later zal ingaan om de AOW betaalbaar te houden. Wij geven daarbij inzicht in wat u te verwachten heeft. Ook wanneer u nog wat aan uw pensioensituatie wilt verbeteren denken we graag met u mee.

Sparen 

Natuurlijk kunt u zelf sparen voor een pensioen. Als je daar vroeg genoeg mee begint is dat een prima methode. Spaargeld levert momenteel niets op, maar een goed ingerichte beleggingsportefeuille kan een prima rendement opleveren. En als je lang de tijd hebt genoeg hebt is het risico ook prima te overzien. Onze modelportefeuille, waar veel klanten in beleggen, levert na aftrek van kosten gemiddeld 7% per jaar op.

Of toch een andere benadering 

Echter de meest geziene klant met deze vragen is de 55-plusser. Als de carrière inmiddels vorm heeft gekregen en de kinderen redelijk onder de pannen zijn, is het aankomend pensioen dan opeens de volgende fase. Er moet vaak binnen tien jaar nog wat gebeuren, en dat vraagt om een andere benadering dan wanneer je vroeg begint. We kijken dan bijvoorbeeld naar de hypotheekschuld: aflossen is de eerste winst. Als u vermogen wilt opbouwen in een relatief korte periode is het handig om een huis zonder hypotheek te hebben, plus wat spaarcentjes. Lage lasten op de pensioendatum en een appeltje voor de dorst zijn toch heel geruststellend.

Diverse mogelijkheden

Wij ontvangen ook regelmatig mensen die al pensioen ontvangen. Dat kan soms erg tegenvallen. Gelukkig is er vaak een woning met een lage of geen hypotheek. Dat biedt voldoende kansen om de woning ‘op te eten’. Verschillende mogelijkheden hiervoor worden in de markt aangeboden. Er zijn echter maar een paar aanbieders die een product hebben dat u voldoende beschermt tegen onvoorziene situaties. Maar wij kennen de wegen en kunnen zo zorgen dat een klein pensioen maandelijks wordt aangevuld met wat overwaarde uit de woning.

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl


Reacties