Eind 2022 statiegeld op blikjes in Teylingen

Eind 2022 statiegeld op blikjes in Teylingen

De kogel is door de kerk. Vanaf 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Zo laat staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer weten. Zij ziet in plaats van een afname in blikjes in het milieu, juist een toename. 

Per blikje rekent men straks vijftien eurocent, datzelfde geldt voor kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is om de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks aangeschaft worden in te zamelen en te recyclen. Dit is een belangrijke stap om het zwerfafval tegen te gaan. 

Per jaar eindigen maar liefst 150 miljoen blikjes op straat. Van Veldhoven vond dat dit anders moest. Zij gaf een aantal jaar geleden al aan bij producenten dat het aantal blikjes in het milieu met minimaal 70% moest afnemen. Anders zou er statiegeld worden ingevoerd. Die maatregel is nu dus gekomen. 

Yes We Can! 

Na een hele tijd campagne voeren is de statiegeldalliantie blij met de uitspraak van de staatssecretaris. “De veldslag voor statiegeld duurde decennia en is nu eindelijk gewonnen. Het is een historische mijlpaal: binnen de termijn van één regering is statiegeld voor plastic flesjes én voor blikjes beslist’’, reageert de Statiegeldalliantie verheugd. 


Reacties