Fietsmaatjes voorziet tekorten in de toekomst

Fietsmaatjes voorziet tekorten in de toekomst

Het Warmonds initiatief Fietsmaatjes wordt door heel Nederland uitgerold, maar ziet lokaal een (financieel)tekort ontstaan. CDA Teylingen ging op bezoek en denkt mee over een oplossing.

Bij Fietsmaatjes fietsen vrijwilligers met verschillende gasten op duofietsen door de streek. Vijf jaar geleden gestart in Warmond en met behulp van het Oranje Fonds wordt dit nu op meerdere plekken in Nederland succesvol uitgerold.

De duofietsen zijn gemotoriseerd zodat de bijrijder mee kan trappen – maar het hoeft niet. De elektrische motor zorgt ervoor dat de vrijwilliger ook in zijn eentje genoeg kracht heeft voor een gezellige fietstocht. 

Tekorten in de toekomst

In het gesprek tussen het CDA Teylingen en Jan Burgmeijer en Tekla Zwinkels van Fietsmaatjes werd duidelijk hoe belangrijk de fietstochten zijn voor het welzijn van veel bewoners. Op een laagdrempelige wijze wordt door de vrijwilligers een collectieve voorziening geleverd waarmee ook de mantelzorgers met regelmaat even tijd voor zichzelf hebben.

Maar op termijn wordt voor de exploitatiekosten zoals onderhoud en vervanging van de fietsen en binding van de vrijwilligers een tekort verwacht. Het CDA gaat nu actie ondernemen om passende structurele steun te vinden, bijvoorbeeld vanuit het WMO-beleid.

 


Reacties