Geen 'beste dames en heren' meer op stations Sassenheim & Voorhout

Geen 'beste dames en heren' meer op stations Sassenheim & Voorhout

De NS gaat het ouderwetse 'Beste dames en heren...' aanpassen. Een suggestie van NS zelf:  'Beste dames en heren, jongens en meisjes, LGBTQIA+’ers en iedereen met een geldig vervoersbewijs.'

Maar dat vonden ze toch wat lang. 

De NS vindt het belangrijk dat iedereen uit de samenleving zich welkom voelt op stations en in de treinen. Behalve dat 'Beste dames en heren' wat afstandelijk klinkt tegenwoordig, voelt ook niet iedereen zich daardoor aangesproken. Met de groeiende groep transgenders in Nederland, heeft deze verandering vooral een symbolische waarde. 

Dus heeft de NS nagedacht over een genderneutraal bericht. Past goed bij de toiletten die al jaren genderneutraal zijn - bij de treinen waar nog een toilet in zit dan. 

In december geen dames en heren meer

Als op 10 dec de nieuwe dienstregeling in gaat, zal ook de tekst aangepast worden. In de treinen, omroepers op stations, in de correspondentie en ook door ov-vervoerders gaat gesproken worden met 'beste reiziger'.

En nu niet meteen een conducteur een standje geven als je hem of haar nog een gesprek hoort starten met meneer of mevrouw, want de NS laat conducteurs vrij om zelf invulling te geven aan hun gastvrijheid. 


Reacties