Geen COVID-19 clusterbesmetting in Teylingen

Geen COVID-19 clusterbesmetting in Teylingen Foto: InTeylingen

In sommige media werd afgelopen dagen gesproken over een clusterbesmetting in de gemeente Teylingen. Uit navraag blijkt dat dit bericht van GGD Hollands Midden is gebaseerd op een misverstand.

Er is sprake van een clusterbesmetting als een persoon met corona met veel andere contact heeft gehad zonder de hygiënemaatregelen in acht te nemen. Die personen hebben op hun beurt vaak ook weer contact gehad met anderen. Op die manier krijgt corona de kans zich snel te verspreiden.

Verkeerd geïnterpreteerde rapportage

GGD Hollands Midden stuurde maandag een persbericht uit over clusterbesmetting in Teylingen. Dit is echter gebaseerd op verkeerd geïnterpreteerde data.

Afgelopen twee weken zijn 6 mensen in Teylingen positief getest: het ging om 3 mensen uit één gezin en 3 losse gevallen. Besmettingen binnen een familie tellen niet als clusterbesmetting, maar kwamen in de GGD-rapportage wel zo naar boven. De gemeente heeft na het verschijnen van het persbericht direct navraag gedaan bij de GGD.

‘In alle gevallen is bron- en contactonderzoek opgestart, waaruit (nog) geen nieuwe besmettingen naar voren zijn gekomen. Alle betrokken personen houden zich aan de leefregels die gelden bij een besmetting. Ik wens deze inwoners veel sterkte en beterschap toe en wil nogmaals benadrukken: houd je aan de 1,5 meter afstand en vermijd drukke plekken. Heb je klachten? Blijf dan thuis en laat je zo snel mogelijk testen.’  - Carla Breuer, burgemeester van Teylingen

 


Reacties