Gemeente wil af van rubbergranulaat op kunstgrasvelden

Gemeente wil af van rubbergranulaat op kunstgrasvelden Foto: InTeylingen

Het college vraagt de gemeenteraad subsidie te verstrekken om de toplaag van de Teylingse voetbalvelden in de toekomst te vervangen met een andere toplaag dan het huidige rubbergranulaat. 

Voorzitter van v.v. Foreholte Rogier Hoeijmans maakte gebruik van het spreekrecht in de commissie Welzijn en gaf aan dat het belangrijk is dat de velden 3 en 4 op sportpark Elsgeest deze zomer aangepakt worden. Als dat niet gebeurt betekent dit dat deze velden met ingang van het nieuwe seizoen afgekeurd worden. Voor de grootste voetbalvereniging van Teylingen met meer dan 1200 leden zou dit een grote strop zijn.

Alle partijen waren het met de voorzitter en de wethouder eens dat de huidige toplaag vervangen moet worden voor een milieuvriendelijkere, gezondere en duurzamere toplaag. 

Veiligheid en gezondheid voorop 

Kurk en TPE-solid komen op dit moment als beste uit de onderzoeksresultaten. Kurk heeft de eigenschap dat het bij een hoosbui gaat drijven, hierdoor is het veld onbespeelbaar. De instrooikorrel TPE is kunstmatig en heeft deze nare eigenschap niet. Ook is het bewezen dat dit niet schadelijk is voor het milieu. Onlangs is er in andere gemeentes een pilot gestart met gemalen olijfpitten, misschien zou dat iets zijn?

Op 12 maart wordt de gemeenteraad gevraagd in te stemmen om bij de realisatie of vervanging van kunstgrasvelden geen rubbergranulaat (SBR) te gebruiken als infill materiaal. De milieu schade door de huidige  toplaag SBR is niet bekend en zal nog onderzocht moeten worden.  


Reacties