Geschiedkundig onjuiste straatnaam in Voorhout

Geschiedkundig onjuiste straatnaam in Voorhout Foto: Google Maps

Het viel Historische Kring Voorhout recent op dat de Dr. Kuijperlaan in Voorhout verkeerd geschreven is. Zij hebben het college gevraagd om nieuwe straatnaamborden op te hangen met de correcte spelling.

De Doctor Kuijperlaan, een zijstraat van de Herenstraat in Voorhout, is vernoemd naar predikant en oprichter van de Anti Revolutionaire Partij Dr. Abraham Kuyper. Kuyper met een Y, terwijl de straatnaam op de borden geschreven wordt met IJ. De naambordjes zijn geschiedkundig onjuist. HKV kwam hier bij toeval achter toen ze onderzoek deden voor een artikel. De andere straatnamen in de wijk, ook naar bekende namen, zijn wel correct geschreven.

HKV heeft in stukken van de gemeente teruggevonden dat in 1948, toen de straatnaam toegekend is, besloten is de Dr. Kuyperlaan te gebruiken. Klaarblijkelijk is er ergens iets mis gegaan, want er is een andere spelling gebruikt bij het drukken van de borden.

HKV heeft het college verzocht om de huidige straatnaamborden te vervangen voor exemplaren met de juiste spelling. 

De vereniging realisteert zich dat deze wijziging van adres, hoe klein die ook is, gevolgen zou kunnen hebben voor de bewoners van deze straat. De HKV wil zich hiervoor op voorhand excuseren, maar is van mening dat straatnamen in Teylingen correct dienen te worden weergegeven. Als organisatie met geschiedkundig besef kan ze niet meegegaan met handhaving van een eerder gemaakte fout.’ - HKV


Reacties