Grasvlakte Overbosch wordt bloemenweide

Grasvlakte Overbosch wordt bloemenweide Foto: Vrienden van het Overbosch

Op woensdag 25 september wordt de complete grasvlakte in het Overbosch in Voorhout afgegraven. Deze plek bij de entree van het historische bos wordt namelijk vervangen door een prachtige bloemenweide.

Vanwege de verzuurde grond op die locatie kan er maar weinig groeien. De Stichting Vrienden van het Overbosch vatte daarom zeven jaar geleden het plan op om hier een prachtige bloemenweide van te maken. En nu gaat dat dan ook eindelijk gebeuren!

onderdeel van de compensatieafspraken

Het omvormen van de grasvlakte naar een prachtige bloemenweide is onderdeel van de compensatieafspraken met de Provincie Zuid-Holland. Na langdurige onderhandelingen over de komst van de turborotonde is indertijd een hoekje van het Overbosch verdwenen, maar dit stukje natuur werd door de Provincie gecompenseerd met nieuwe natuur binnen het bos en buiten het bos. Dankzij de onderhandelingen van de Stichting Vrienden van het Overbosch verschijnt namelijk een nieuw stuk bos op de grens van Voorhout en Noordwijk; het Klein Overbosch.

Donatie van Jacoba van Beierenfonds Teylingen

De transformatie naar de bloemenweide is een van de andere onderhandelingsresultaten, waar de Provincie Zuid-Holland financieel aan bijdraagt. Daarnaast heeft de Stichting Vrienden van het Overbosch een genereuze bijdrage gekregen van het Jacoba van Beierenfonds. Door goed financieel beheer kan de stichting zelf ook een bedrag bijleggen, zodat de bloemenweide in het voorjaar in al haar glorie kan verschijnen.

Planning werkzaamheden

Deze week worden de afgravingswerkzaamheden uitgevoerd door Herruer, waarna er een laag schoon rivierzand op wordt gelegd. De vrijwilligers van de stichting gaan dan het bloemenzaad verspreiden over de vlakte. Hierna is het belangrijk, dat dit zaad zich in alle rust kan ontwikkelen. Daarom worden tot het voorjaar van 2020 hekken geplaatst, zodat mensen en honden daar niet kunnen lopen.

We hopen, dat alle bezoekers zich hier ook aan zullen houden. Op deze manier draagt namelijk iedere gast van het Overbosch bij aan de totstandkoming van een prachtige nieuwe bloemenweide. Joep Derksen, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Overbosch: ,,

Nadat de hekken zijn weggehaald, kan iedereen genieten van de bloemenweide en kunnen bezoekers er weer vrij over lopen.


Reacties