Gratis framenummer: zorg dat jouw gestolen fiets terug komt

Gratis framenummer: zorg dat jouw gestolen fiets terug komt

Heeft jouw fiets al een geregistreerd framenummer? Hiermee kan de politie fietsen herleiden naar de eigenaar: bij gestolen en gevonden fietsen, maar ook als ze fietsencollecties bij helers aantreffen.

Gratis framenummer graveren 

Laat op 5 juli tussen 12:00 en 17:00 op station Voorhout gratis een uniek framenummer op je fiets graveren door het preventieteam Centrum Fietsdiefstal. Zodat jouw fiets ook in de database aan jou gekoppeld staat en de politie contact met je kan opnemen als ze je fiets vinden. 

Procedure van Centrum Fietsdiefstal

Voor het graveren wordt je identiteitsbewijs gevraagd en het preventieteam inspecteert je fiets; of jouw fiets gegraveerd kan worden en je hem zelf niet gestolen hebt.

Als alles in orde is, wordt er een uniek framenummer op je fiets gegraveerd. Hier overheen komt een sticker met het nummer in cijfers en als barcode, en je krijgt een registratiekaartje mee met de gegevens van de fiets.
Het nummer wordt meteen geregistreerd door het preventieteam van Centrum Fietsdiefstal.

Elektrische fiets? Dan kan het frame én de accu gegraveerd worden.

Heeft jouw fiets al een framenummer?

Check dan tijdens deze actie bij het preventieteam of je fiets ook al geregistreerd is op jouw naam. Zo niet, dan kan je (op vertoon van je ID-bewijs) dat meteen laten doen. 

1 miljoen fietsen gestolen 

Ieder jaar wordt een klein miljoen fietsen gestolen en slecht voor 120.000 fietsen wordt aangifte gedaan. Slechts 1,2% wordt teruggevonden. Als jouw fiets met framenummer tussen die 12.000 gevonden fietsen zit, kan de politie hem bij je terugbrengen! Ook als je geen aangifte hebt gedaan. 
Niet geschoten is altijd mis zullen we maar zeggen.

Maar ook: voorkomen is beter dan genezen. Want zoals de cijfers laten zien; niet alle gestolen fietsen komen terecht bij de politie en kunnen retour aan de eigenaar.

5 tips om te voorkomen dat je fiets gestolen wordt

  1. Zet je fiets vast met 2 sloten, dan kost het meer moeite om je fiets los te krijgen. Dieven zijn lui en gaan voor de makkelijkste fietsen.
  2. Gebruik dat tweede slot om je fiets vast te zetten aan een stevig object. Een brug, fietsenrek, hoge paal, bankje, etc.
  3. Plaats je fiets in het zicht. Een fiets stelen is lastiger als een dief publiek heeft. 
  4. Ben je thuis? Zet je fiets in een schuur of garage die op slot kan.
  5. Overal waar je je fiets even neerzet, zet hem op slot! Ook bij een snelle boodschap, als je alleen even ergens iets af moet geven of als hij in de (voor)tuin staat. 

 


Reacties