Grote prijsverschillen

Grote prijsverschillen Foto: Kees Boonstra FFP CFP, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

Het is druk op ons kantoor. Hectiek rondom de huizenmarkt, echtscheidingen, vermogensstructurering en nalatenschappen: het lijkt alsof het coronavirus ruimte of tijd maakt voor deze zaken, hoe wrang soms ook. Wat ons daarbij opvalt zijn de grote prijsverschillen in dienstverlening van aan ons vakgebied gelieerde dienstverleners. Deze column wil ik u daar graag in meenemen.

Door Kees Boonstra FFP CFP®
onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

Als financieel planners werken wij op vijf vakgebieden: belasting, sociale wetten, financieringen, erfrecht en pensioenen. Klanten bezoeken ons dus eigenlijk zodra er belangrijke dingen in hun leven gebeuren of zijn gebeurd. Relaties, kinderen, overlijden, werken, wonen, ondernemen, vermogensopbouw of pensionering. Het zijn de “life events” waarbij wij als planners worden betrokken.

We werken daardoor veel samen professionals die, vaak aansluitend op ons advies, hun diensten verlenen. Denk aan de notaris, accountant en fiscalist maar natuurlijk ook banken, makelaars en verzekeraars.

In het notariaat wordt de laatste tijd een forse concurrentiestrijd uitgevochten. Als financieel planners worden we daar dagelijks mee geconfronteerd. Immers, huizen moeten geleverd worden, hypotheken worden afgesloten en testamenten opgemaakt. En ook bij schenkingen en het oprichten van rechtsvormen zitten wij vaak aan de voorkant.

Daarbij worden we regelmatig met de wens van klanten geconfronteerd om ons “voorwerk” door te sturen naar de goedkoopste notaris die er is. Daar valt wel iets bij voor te stellen. Natuurlijk is een recht-toe-recht-aan levering van een woning en een hypotheek relatief eenvoudig. Iets wat ook de dorpsnotaris of online prijsvechter prima als standaardakte op routine kan doen.

Anders is het met het opstellen van speciale wensen bij overlijden, het verdelen van vermogen, het inzetten van een BV als ondernemer of de verdeling na een scheiding. In deze trajecten is er nooit sprake van een standaard situatie, nee, ervaring, creativiteit en fiscale kennis is dan van groot belang om tot het juiste maatwerk te komen.

Je ziet al gauw dat dan de standaard aktes standaard zijn en totaal niet toereikend zijn om het vaak gecompliceerde advies in te bedden. Hierbij komt juist een gespecialiseerde notaris van pas. En zoals u waarschijnlijk begrijpt hangt aan specialisme en ervaring wel een wat groter prijskaartje.

Maar kijk ook verder dan dat prijskaartje, bijvoorbeeld bij een testament. De standaard testamenten geven de erfgenamen vaak te weinig handvaten om een nalatenschap zo voordelig mogelijk af te wikkelen. Dat scheelt al snel duizenden euro’s. Wij kennen uw persoonlijke situatie en weten precies wat voor tools wij samen met de notaris in het testament moeten zetten. Dat betaalt zich uiteindelijk uit.

Het is dus zeker de moeite waard om een afspraak te maken, wanneer zich bij ú een “life event” voordoet. Kom voor een vrijblijvend gesprek op ons spreekuur, alvorens u andere deskundigen inschakelt. Dat kan hier op kantoor, maar ook via Skype, vanuit huis! Belt u van tevoren dan plannen wij wat in. Wij helpen u graag de juiste keuze te maken.


Reacties