Help je kind het huis uit

Help je kind het huis uit Foto: Pixabay

Met de nog steeds stijgende woningprijzen lijkt het voor starters vrijwel onmogelijk om een eigen woning te kopen. De leeftijd van thuiswonende jongeren loopt daardoor steeds meer op. Regelmatig hebben wij ouders op kantoor die ons vragen om mee te denken over creatieve mogelijkheden om hun kind het huis uit te helpen.

Door: Kees Boonstra, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

In deze tijd met lage hypotheekrentes wordt er veel gebruik gemaakt van ons spreekuur. De vragen die daarin op tafel komen zijn niet zelden een inspiratiebron voor de inhoud van deze column. Naast klanten met te hoge rentes, door de AFM bang gemaakte eigenaars van aflossingsvrije hypotheken en mensen die willen weten wat er voor de toekomst handig is met hun huis of pensioen, zien we ook veel ouders die hun kinderen willen helpen met de aankoop van een woning.

Garant staan is vaak niet meer haalbaar

Voorheen boden banken de gelegenheid om ouders garant te laten staan voor een deel van de hypotheek van de kinderen. Dat kan tegenwoordig ook nog, maar alleen als de ouders volledig en hoofdelijk aansprakelijk zijn voor zowel hun eigen hypotheek als die van hun kind. Deze nieuwe regel maakt dat deze oplossing voor de meesten vrijwel niet meer haalbaar is.

Belastingvrij schenken

Toch kunnen ouders op andere manieren bijspringen. Samen kunnen we de opties binnen de eigen financiële situatie stuk voor stuk doornemen. Soms is dat een schenking van de ouders aan hun kind. In dit scenario is er nog steeds de mogelijkheid om iemand maximaal € 100.000 te schenken, vrij van schenkingsbelasting, mits deze wordt gebruikt om een eigen woning aan te kopen.

Overwaarde eigen woning gebruiken

Natuurlijk is dit schenkingsscenario niet voor iedereen weggelegd. Dan zoeken we meestal de oplossing in de overwaarde op de woning van de ouders. Zo hebben wij kortgeleden een hypotheek op de woning van klanten kunnen verhogen. De ouders kregen op die manier een bedrag vrij uit de woning wat zij konden schenken aan de kinderen. De extra maandlast van de verhoogde hypotheek was door de lage rente geen probleem. Zo ontstaan er heel ineens wat meer mogelijkheden.

Woning als onderpand

Ook gebruiken we regelmatig de woning van de ouders als onderpand om een stuk hypotheek aan een kind te verstrekken. De ouders lenen dan in box drie, dus aflossingsvrij bij de bank. De hypotheek wordt doorgeschoven naar het kind, die daar op basis van een annuïteit op aflost en zo ook de rente kan aftrekken.

Mooie en innovatieve voorbeelden, maar ik kan mij voorstellen dat het u reeds duizelt. Of dat u zich afvraagt wat er in uw situatie mogelijk zou zijn. Twijfel dan niet, en bel ons voor een afspraak om samen op onderzoek uit te gaan. We helpen u graag!

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl


Reacties