Het is 1 januari voordat u het door heeft!

Het is 1 januari voordat u het door heeft!

Door Kees Boonstra FFP CFP, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim.   Op 1 januari wordt er door de Belastingdienst naar uw vermogen gekeken. Wanneer u op dat moment meer dan € 30.000 per persoon aan vermogen heeft staan, moet u vermogensrendementsheffing betalen. Dat betekent ook dat u door op tijd dit vermogen te ‘managen’ u de eerste besparing van 2019 al gemaakt heeft.

Geschreven door Kees Boonstra

Vermogen en vrijstelling

De Belastingdienst heft belasting over uw inkomen en over uw vermogen, respectievelijk in box 1 en box 3. In deze column gaan we het over box 3 hebben, of wel waar de fiscus uw toch al beperkte rendement en een deel van uw spaargeld wegsnoept.

De vrijstelling van het vermogen gaat aanstaande januari iets omhoog naar € 30.000 per persoon. De volgende € 70.000 hierboven wordt wat gunstiger belast dan momenteel het geval is. Daarmee worden de kleine spaarders tegemoet gekomen. Maar als uw vermogen boven die € 70.000 uitkomt wordt de heffing zwaarder. Links of rechts moet de schatkist het ergens vandaan halen, dus de spaarzame burger met meer dan een ton zal dit gaan merken.

Buffer aanhouden

Het is daarom goed te kijken naar de hoogte van uw spaargeld. Een comfortabele buffer is natuurlijk verstandig om aan te houden. De grootte van die buffer is voor iedereen verschillend. Op de site van het Nibud kunt u zelf een adviesbuffer berekenen, wij houden voor klanten gemiddeld ongeveer € 20.000 aan.

Als die buffer goed geregeld is, kunt u kijken wat u met uw hypotheek of andere schulden kunt doen. Aflossen op uw hypotheek levert een dubbel rendement op: u gaat minder rente aan de bank betalen en het afgeloste bedrag verplaatst zich van ‘vermogen’ in box 3 naar ‘eigen woning’ in box 1. U betaalt daar dus geen vermogensbelasting meer over.

Schulden

In de praktijk zien we ook dat klanten nog andere schulden hebben, zoals doorlopende kredieten of auto financieringen. Dit zijn dure leningen die, als er spaargeld is, beter afgelost kunnen worden zodat er onder de streep minder betaald hoeft te worden.

Wanneer u al wat ouder bent en voldoende spaargeld heeft, vraagt dit om extra aandacht.

Mocht u onverhoopt zorg nodig hebben binnen een instelling die valt onder de Wet Langdurige Zorg, dan zal uw eigen bijdrage fors hoger uit gaan vallen. Wij geven u hierover ook advies zodat u niet onnodig veel hoeft bij te betalen.

Groter vermogen

Is uw vermogen hoger dan € 100.000 dan zijn er dus maatregelen nodig om op 1 januari niet het volle pond te moeten betalen. Wij hebben daar, naast bovengenoemde zaken, diverse mogelijkheden voor. Deze moeten wel passend zijn en aansluiten op uw wensen en persoonlijke financiële situatie. Een advies over vermogensbeheer is een investering die u heel snel heeft terugverdiend. U bent hierbij uitgenodigd, en de eerste 30 minuten van het gesprek is op onze kosten. Zo weet u óf en hoe wij u kunnen welpen zonder dat u ergens aan vast zit. We staan voor u klaar, belt u gerust!

 Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim. 0252-223405 of www.faboonstra.nl


Reacties