Het Overbosch voldoet aan hoogste kwaliteitsnorm

Het Overbosch voldoet aan hoogste kwaliteitsnorm Foto: Stichting Vrienden van het Overbosch

In 2011 was het Overbosch op regenachtige dagen een redelijk onbegaanbare modderpoel. Uit nood ontstond de Stichting Vrienden van het Overbosch, die onder andere het onderhoud voor zijn rekening nam. Nu heeft het bos, dankzij het harde werken van vrijwilligers, A+kwaliteit; de hoogst haalbare kwaliteitsnorm.

Jaren terug wilde de provincie een kwart van het bos opofferen voor de inmiddels gerealiseerde turborotonde. Stichting Vrienden van het Overbosch ontstond vanuit de ophef dat inwoners het heir niet mee eens waren.

Sindsdien zorgt een groep vrijwilligers voor het behoud en onderhoud van het Overbosch. Zo plantten ze extra groen, duizenden stinsenbollen, legden een kleischelpenpad aan van 500 meter, realiseerden een veiligere entree en de vrijwilligers ruimen (zwerf)afval op.

A+ kwaliteit: prachtige prestatie

In april heeft een onafhankelijk CROW-onderzoek de staat van het Overbosch onderzoek. Het eindoordeel luidde: ‘Het groen in het Overbosch staat gelijk aan A+ kwaliteit’. Dit is de hoogste kwaliteitsnorm die een groen gebied in Nederland kan behalen. Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Overbosch is met recht trots op deze prachtige prestatie.

We danken alle vrijwilligers, die zich in de afgelopen jaren hebben ingezet om van het oude, achtergebleven, Overbosch een fantastisch natuurgebied te maken. Het Overbosch kan met recht de groene parel van Voorhout genoemd worden. De komende jaren blijven we ons inzetten voor een nóg mooier en schoner bos, met een prachtige vijver en een bloeiende flora en fauna.’ - Joep Derksen, voorzitter Stichting Vrienden van het Overbosch

Nieuwe brug

Het rapport benoemde ook een punt van aandacht: de staat van de brug in het Overbosch moet verbeterd worden. Stichting Vrienden van het Overbosch gaat samen met de gemeente Teylingen aan de slag om dit te realiseren.

 


Reacties