HKV herdenkt vliegende pater

HKV herdenkt vliegende pater

In de laatste uitgave van het tijdschrift ‘Dwars Op’  besteedt de Historische Kring Voorhout aandacht aan het levenswerk van de Voorhoutse vliegende Pater Edmar (Henk) Vergouwen. Pater Vergouwen was 1 van de 3 Franciscanen die 60 jaar geleden naar Nederlands Nieuw-Guinea reisden om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van dat deel van de wereld.

Stenen bijlen

Zij brachten de bijbel, medicijnen en andere hulpmiddelen naar dorpen die ver in het ondoordringbare oerwoud lagen. Soms duurde een tocht 10 dagen wandelen door het oerwoud om bij een dorp te komen. De bevolking van de dorpen leefde nog met stenen bijlen. 

Vliegdienst MILUVA

In de vijftiger jaren wordt een missie vliegdienst (MILUVA) opgericht en de Voorhoutse pater was de eerste piloot van deze vliegdienst. Hij bestuurde een Cessna die 350 kilogram vracht kon vervoeren en overbrugde in veertig minuten een afstand die normaal 10 dagen te voet duurde. 

Verongelukt

In Voorhout werd om financiële steun gevraagd om de vliegdienst operationeel te houden. Op 27 april 1963 verdwijnt pater Vergouwen. Pas 2 jaar later wordt het vliegtuigwrak gevonden en wordt zijn lichaam begraven. Zijn dood maakt grote indruk op de inwoners van Voorhout. Er wordt een geldinzameling gehouden voor een kerkklok, die nog steeds hangt in een kerkje te Wamena in de Baliemvallei op Nieuw-Guinea.


Reacties