HKV uit zorgen over afgebrande monumentale bollenschuur

HKV uit zorgen over afgebrande monumentale bollenschuur Foto: Bas van der Veld

De Historische Kring Voorhout maakt zich zorgen over de monumentale bollenschuur waar op 1 en 2 juli de grote branden het pand grotendeels vernielden. De vereniging hoopt op maximale inspanning om de originele vorm zo veel mogelijk te herstellen.

De bollenschuur van Van Reisen & Zonen werd in 1925 gebouwd. Eind 1999 werd het gebouw ingeschreven als Rijksmonument, waarmee dit stuk bollenerfgoed als 14de werd toegevoegd aan de lijst Voorhoutse monumenten.

Het is van het grootste belang dat we zorgvuldig met de Voorhoutse monumenten omgaan.’ – Historische Kring Voorhout

Monumentale bollenschuur

De oude kenmerken van de bollenschuur, zijn door de jaren heen behouden: de symmetrische gevelindeling met op de zijgevel vier en op de kopgevel drie vensterassen, met bovenaan de gevel de naam van het bedrijf. In de schuur stond 6.000 m2 stellingen waar de bollen (vroeger) konden drogen als de droogdeuren open stonden. De achterkant van de schuur ligt aan het water, wat het mogelijk maakt om de bollen per vlet of boot te vervoeren. 

HKV twijfeld of ze de kopgevel kunnen behouden

De brand op 1 juli, met de opgelaaide tweede grote brand op 2 juli, zijn een grote aanslag op het monumentale erfgoed van Voorhout. Waar de brandweer liet weten dat ze de voorkant van de bollenschuur hebben kunnen redden, is het volgens HKV niet zeker dat het voorste deel behouden kan blijven.

HKV hoopt van harte dat er een maximale inspanning gedaan wordt om de oorspronkelijke vorm zoveel mogelijk te herstellen. De vereniging die het behoud van erfgoed hoog in haar vaandel heeft, zal ontwikkelingen nauwgezet volgen.’ – Historische Kring Voorhout

Bollenschuur was kandidaat voor de HKV-Restauratieprijs

Historische Kring Voorhout laat weten dat de bollenschuur van Van Reisen & Zonen een kandidaat was voor de jaarlijkse HKV-Restauratieprijs. De familie heeft het pand altijd goed onderhouden, gerenoveerd en met respect gemoderniseerd waar nodig, maar de brand heeft de toekomst van het pand onzeker gemaakt.

 


Reacties