Hoe staat het met de woningmarkt in Teylingen?

Hoe staat het met de woningmarkt in Teylingen? Foto: Maurice Hoogeveen

Allereerst dé woningmarkt bestaat niet.

Geschreven door Joost Verbaas

Op basis van de verschillende type woningen, appartementen, eengezinswoningen, 2-1-kap en vrijstaande woningen is er geen éénduidige markt. Ook door de diversiteit in prijsklassen is het moeilijk om iets over een algemene woningmarkt te zeggen. Ik ga het toch proberen.

In de crisis daalde huizenprijzen met 20%

Het zal u niet ontgaan zijn dat de afgelopen 2,5 jaar de woningmarkt enorm in de lift zit. We komen uit een crisis die ongeveer 10 jaar heeft geduurd, van 2005 tot 2015, waarin de prijzen met 20% gedaald zijn, veel mensen in de problemen zaten vanwege te hoge hypotheken en te lage opbrengsten.

Van crisis in verkoop naar crisis in aanbod

Die tijd hebben we gelukkig achter de rug want sinds 2015 heeft de woningmarkt zich bijzonder snel hersteld. En op een manier waar ik als makelaar mij enorm over verbaas. Want eerst hadden we een crisis in de verkoop van woningen en nu hebben we een crisis in het aanbod van woningen. En dat in een periode van 2,5 jaar.

Kopen is goedkoper dan huren

Ter illustratie: in 2010 stonden er 500 woningen te koop in Teylingen, nu zijn dat er ongeveer 120. De oorzaak hiervoor ligt in de bijzonder lage rentestand. Voor veel meer mensen is er nu de mogelijkheid om een woning te kopen. Kopen is hierdoor goedkoper dan huren. In de afgelopen jaren zijn er maar weinig nieuwe woningen gebouwd dus er was weinig doorstroming. Gelukkig komt dit nu weer volop op gang.

Door het geringe aanbod en de vele kopers zien we de koopprijs bijzonder snel stijgen. Je zou kunnen zeggen dat de prijzen in sommige gevallen zoals nette eengezinswoningen en appartementen, per maand stijgen.

Gelukkig zijn er nog geen hectische taferelen zoals in Amsterdam of Leiden waar kopers over elkaar struikelen en zonder enige voorwaarden (het verkrijgen van een hypotheek of bouwkundige keuring) woningen kopen ver boven de vraagprijs. Met alle gevolgen van dien.

Huizen in Teylingen worden tegen stevige prijzen verkocht

Maar in Teylingen is het toch dagelijkse praktijk dat huizen binnen een paar dagen voor een hele stevig prijs verkocht worden. Voor verkopers een mooie ontwikkeling. Echter het heeft voor hen en de kopers ook een keerzijde.
Zo heeft elk voordeel zijn nadeel. 

Daarover meer, in mijn volgende blog. 

 

Met huiselijke groet,
Joost Verbaas

 


Reacties