Horecabedrijven: pas op voor criminele investeerders

Horecabedrijven: pas op voor criminele investeerders Foto: Pixabay

De gemeente waarschuwt de lokale horecaondernemers voor criminele investeerders die momenteel vooral horecazaken in Nederland benaderen. In ruil voor een geldbedrag willen ze criminele praktijken voeren in of via jouw zaak. 

Veel horeca staan door de coronacrisis voor financiële uitdagingen, criminelen spelen daarop in door zich aan te bieden als investeerder of komen met een reddingsplan waarbij snel (contant) geld beschikbaar komt voor de ondernemer.

Criminelen willen vervolgens de locatie gebruiken voor bijvoorbeeld drugshandel, illegaal gokken of om geld wit te wassen. Als je eenmaal met ze in zee bent gegaan, is het moeilijk om hier onderuit te komen.

Als een ‘investeerder’ zich meldt

De gemeente geeft de volgende tips als een investeerder zich bij je meldt en je overweegt met hem of haar in zee te gaan:

  • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs een ‘te mooi’ aanbod resoluut af en maak duidelijk dat je geen zaken wilt doen
  • Lees de kleine lettertjes, waar tekent je precies voor?
  • Accepteer nooit contante betalingen
  • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto of kopie
  • Is de investeerder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft
  • De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers Onderzoek zelf de mogelijkheden voor jouw bedrijf of neem contact op met de gemeente of het UWV. Wees terughoudend met het inschakelen van een (onbekend) tussenpersoon.

Maak melding

Heb je een vermoeden van criminele activiteiten of heeft iemand je benaderd en vertrouw je het niet helemaal? Noteer waar mogelijk een telefoonnummer of kenteken, onthoud een persoonsbeschrijving en neem contact op met de politie of wijkagent via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

 


Reacties