Iedereen kan getest worden, maar hoe werkt dat?

Iedereen kan getest worden, maar hoe werkt dat? Foto: Unplash

Iedereen kan getest worden vanaf 1 juni, maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Waar kunnen inwoners uit Teylingen  zich laten testen? En hoe verloopt het bron- en contactonderzoek als iemand besmet blijkt te zijn? GGD Hollands Midden legt het uit.

Heb je klachten die lijken op de symptomen van corona? Dan kun je vanaf 1 juni getest worden op het virus. Hiervoor dien je contact op te nemen met het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202.

Testlocaties

Voor het afnemen van de testen hebben GGD’en ruim 80 teststraten door het hele land ingericht. Inwoners uit Sassenheim, Voorhout en Warmond kunnen vanaf donderdag 4 juni terecht in Katwijk of Leiderdorp. Samen met de medewerker van het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202 wordt er gekeken naar een geschikte locatie voor jou.

Uitslag binnen 48 uur

Het is belangrijk dat je bij klachten zo spoedig mogelijk een testafspraak maakt. GGD Hollands Midden: “Ten eerste is het fijn voor jezelf om te weten of je corona hebt. Mocht je namelijk negatief getest worden, dan kun je weer uit thuisquarantaine. Ten tweede willen wij graag weten of je corona hebt. Dan kunnen wij zo spoedig mogelijk de mensen met wie je contact hebt gehad op de hoogte brengen, om zo verdere verspreiding te voorkomen.” De uitslag van de test ontvang je binnen 48 uur.

Als je klachten hebt die op corona lijken, wordt geadviseerd om de gedragsadviezen op te volgen die horen bij iemand die positief getest is op corona. “Dat betekent: binnen blijven en in thuisquarantaine. Dit voorkomt namelijk dat je andere mensen besmet, mocht na de test blijken dat je inderdaad corona hebt”, licht GGD Hollands Midden toe.

Bron- en contactonderzoek

Iedereen die positief getest is op corona, krijgt te maken met bron- en contactonderzoek. Maar wat houdt dit in en hoe gaat dit in zijn werk?

GGD Hollands Midden: “Als je positief getest bent, bellen wij je op. Tijdens dit telefoongesprek hoor je allereerst aan welke gedragsregels jij je moet houden totdat je 24 uur klachtenvrij bent. Daarnaast brengen we je sociale omgeving in kaart. Dit noemen we bron- en contactonderzoek. We willen namelijk dat corona niet verder door jou of je directe omgeving verspreid wordt.”

Voor het in kaart brengen van je sociale omgeving, brengt GGD Hollands Midden drie groepen in kaart: huisgenoten, nauwe contacten, en overige contacten. Met nauwe contacten wordt iedereen bedoeld met wie je langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter bent geweest, evenals iedereen met wie je direct fysiek contact hebt gehad, zoals bijvoorbeeld mensen die in je gezicht gehoest hebben of personen met wie je hebt gezoend. Overige contacten zijn mensen met wie je in één ruimte bent geweest, bijvoorbeeld collega's, familieleden, en buren.

Al deze personen worden door de GGD geïnformeerd over het feit dat ze met een corona-positief persoon in contact zijn geweest. Er wordt dan ook verzocht hun contactgegevens met de GGD te delen. “Contacten die vallen binnen ‘huisgenoten’ en ‘nauwe contacten’ worden door ons gebeld, ontvangen een brief met informatie en gedragsadviezen, en worden na 7 en 14 dagen teruggebeld met de vraag of ook zij klachten hebben ontwikkeld. Contacten die vallen binnen ‘overige contacten’ ontvangen een brief met informatie en gedragsadviezen.

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan bellen naar het nummer 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08:00 uur tot 20:00 uur. LET OP: dit nummer is alleen voor het maken van een afspraak voor een coronatest. Voor andere vragen bel je het landelijke informatienummer 0800-1351.


Reacties