Jeugd kan nu in vrijheid kiezen

Jeugd kan nu in vrijheid kiezen Foto: HKV - OVV

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is ervaren we dagelijks in de nieuwsberichten over de vele conflictgebieden in de wereld. Door het coronavirus worden we verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven. Hierdoor zijn we gedwongen  een stukje van onze vrijhied op te geven. Maar als de coronacrisis voorbij is kunnen we weer in vrijheid leven. 

De Oranje Vereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) werken samen aan een schoolproject in het kader van 75 jaar bevrijding, waarbij de Voorhoutse jongeren bewust worden gemaakt van de waarde van vrijheid en democratie. Waarden die de moeite waard zijn en die voortdurend beschermd en waarover gewaakt moet worden.

Onder begeleiding van kunstenaars uit Voorhout en omgeving hebben de basisschoolleerlingen kunstwerken gemaakt over oorlog en vrede. Het Jacoba van Beierenfonds, de Stichting Kringloop Herenstraat en de Kindergemeenteraad ondersteunen het project financieel.

In Vrijheid Kiezen

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vorig jaar  gekozen voor het nationale thema ‘In Vrijheid Kiezen’. Met de jongeren op de verschillende scholen in Voorhout is besproken wat de oorlog heeft betekend voor de beperking van vrijheid van de inwoners van Nederland. Niet mogen gaan waar je wil, niet mogen zeggen wat op je hart ligt en ook niet mogen omgaan met degenen die je dierbaar zijn.

Je verbonden voelen

Op allerlei gebieden is in de oorlogsjaren de vrijheid ingeperkt, vaak op manieren die we ons nog nauwelijks kunnen voorstellen. Op de Openbare Basisschool De Achtbaan is ook over de periode van oorlog en onderdrukking gesproken. Daarna zijn onder begeleiding van een beeldend kunstenaar door de leerlingen schilderijtjes gemaakt die de emotie en de sfeer van de oorlogstijd en bevrijding weergeven. In een patroon van verbondenheid zijn alle schilderijen samen te voegen tot één groot kunstwerk. Dit geeft tevens de gezamenlijke gevoelens van de leerlingen weer.

Bij elk van de gastlessen waarin geschreven, geschilderd en getekend werd over de onderwerpen onderdrukking en vrijheid is het geweldig om te ervaren hoe betrokken de jeugd is en hoe positief de reacties zijn. De discussie levert steeds inspirerende kunstwerkjes op. Kunstwerkjes die in de periode rond 4 en 5 mei aanstaande in het straatbeeld van Voorhout geëtaleerd zullen worden.

 


Reacties