Jeugdbrandweer heeft weer plek voor nieuwe leden

  • Foto: Jacky Lispet
  • Foto: Jacky Lispet
  • Foto: Jacky Lispet
  • Foto: Jacky Lispet
  • Foto: Jacky Lispet
  • Foto: Jacky Lispet
  • Foto: Jacky Lispet
  • Foto: Jacky Lispet

Samenwerken, echte brandweerslangen aansluiten en met elkaar brandjes blussen in de trainingen. Dat is de Jeugdbrandweer Teylingen, locatie Voorhout.

Fotoreportage bekijken? Klik op de foto hierboven op de pijltjes links en rechts. 

Donderdagavond is er bij de kazerne in Voorhout brandweertraining voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Verdeeld in junioren (12-15jr) en aspiranten (15-18jr) trainen de twee groepen als echte brandweerlieden.

De jeugdbrandweer is de kweekvijver van brandweer Hollands Midden. Ze krijgen hier een goede basis als ze later bij de brandweer willen, maar ook als dat niet gebeurt geeft de training ze handvatten om bewuster in de maatschappij te staan.’ – Erik van der Veld, leiding Jeugdbrandweer Teylingen 

Trainen in je eigen brandweerpak

De jeugd traint niet met rook en echt vuur, maar dat betekent niet dat het er minder fanatiek aan toegaat. Nadat ze allemaal omgekleed zijn in hun eigen brandweerpak, lopen de junioren naar hun startpunt op het industrieterrein aan de Nijverheidsweg.

Ongeluk in scene 

De junior-commandant checkt alle brandweerlieden op schoenen met stalenneuzen en de taken worden verdeeld. Door een walkietalkie krijgen ze door wat er aan de hand is en als een getraind team komen ze in actie. In rap tempo sluiten de tieners –net als in het echt- een brandweerslang aan op een bluswaterput en blussen systematisch het autowrak dat een ongeluk nabootst.

Het gebrek aan echt vuur deert de junioren niet. De borden met vlammen en het knipperende licht rondom de auto betekent voor hen dat het voertuig in de brand staan. De leiding, dames en heren van de vrijwillige brandweer, geeft af en toe tips vanaf de zijlijn en doet de nabespreking met de groep: wat ging er goed, wat moet volgende keer anders.

Na ongeveer een jaar zien wij al of iemand een brandweermannetje of –vrouwtje in de dop is. Je merkt het als iemand aanleg en gevoel ervoor heeft.’ – Peter Ketelaar, leiding Jeugdbrandweer Teylingen

Van aspirant naar brandweer? 

De jongens en meiden van de aspiranten trainen met zwaarder geschut en zijn zelf ook meer bezig met het doorstromen naar de vrijwillige brandweer. Hoewel de jeugdtraining geen garantie is voor toelating, gaan twee van de jongens binnenkort door naar de vrijwillige brandweer. 

Op mijn 12de begon ik bij de jeugdbrandweer en straks train ik mee met de volwassenen. Er zijn nu weer wat plekken vrij bij de junioren en aspiranten, ik kan het zeker aanraden!’ - Bas van der Veld, 19 jaar

Als je Bas in zijn pak ziet staan, dan twijfel je er niet over dat hij straks als brandweerman aan de slag gaat. Daar gaat Teylingen een goede aan hebben!

(jouw kind) ook bij de jeugdbrandweer? 

Meer informatie over de jeugdbrandweer, of een keer komen kijken op donderdagavond? Neem contact op met Peter Ketelaar via peter.ketelaar@brandweer.vrhm.nl


Reacties