Kaas uit Warmond prominent in beeld in Berlijn

Kaas uit Warmond prominent in beeld in Berlijn Foto: Ingezonden

De traditionele Boeren-Leidse kaas kreeg vorige week een prominente plaats tijdens de Grüne Woche in Berlijn, hét internationale event voor levensmiddelen, landbouw en tuinbouw. Onder het motto ‘Taste the Dutch Masters’ presenteerde Nederland zich hier met cultuurhistorische streekproducten.

De Boeren-Leidse kaasmakers werden vertegenwoordigd Boerderij De Morgenstond uit Oud-Ade. Naast hun eigen Boeren-Leidse kon ook de Oude Boeren-Leidse van Theo Warmerdam van De Sophiahoeve in Warmond in de stand worden geproefd. Er werd door de Duitse bezoekers erg positief gereageerd op de heerlijke oude Leidse kaas.

Cultuurhistorie via streekproducten
Met een hedendaagse versie van een wereldberoemd zeventiende eeuws stilleven van Floris Claesz van Dyck werd in het Nederlandse paviljoen de link gelegd tussen Hollandse culinaire cultuurhistorie en duurzaam geproduceerde streekproducten. In totaal werden zo’n dertig ‘Dutch Masters’ en hun streekproducten gepresenteerd, waaronder diverse kazen.

 "Dutch Masters zijn producenten van streekproducten die kennis van culinaire historie combineren met hart voor het landschapén een uitmuntende smaak”, aldus Slow Food, een van de initiatiefnemers.

Kaasboerderij Captein uit Zoeterwoude was aanwezig met de Boeren Goudse Oplegkaas. Maitre Fromager Evert Schönhage, uitgeroepen tot beste kaasmeester ter wereld, presenteerde alle kazen met bijbehorende wijn.

Leidse kaasmarkt sinds 1303

Om de traditionele bereiding en de authentieke smaak van de Boeren-Leidse kaas te borgen, werd in 2017 het Slow Food presidium Boeren Leyden Traditioneel opgericht. De Boeren-Leidse met de karakteristieke donkerrode korst is een van de drie traditionele Hollandse kazen, samen met de Goudse en de Edammer kaas.

Leiden had al in 1303 een kaasmarkt. In de Gouden Eeuw had de Leidse kaas een cruciale rol, omdat deze magere kaas ook in tropische temperaturen zeer lang houdbaar was. Daarmee was het de enige kaas die als proviand en handelswaar meegenomen kon worden op de lange zeereizen van VOC en walvisvaarders.

 


Reacties