Kwekers starten met koppen van tulpenvelden

Kwekers starten met koppen van tulpenvelden Foto: InTeylingen

Ondanks de oproep van verschillende burgemeesters in de regio om in het (Paas)weekeind niet naar de bollenvelden te komen, is de aantrekkingskracht toch te groot. Met Pasen werden wegen afgesloten om het grote publiek te weren en zo grote groepen te voorkomen in coronatijd. De kwekers hebben besloten zelf ook maatregelen te nemen: ze zijn gestart met koppen. Een extra financiele strop voor de kwekers, maar ze kiezen volksgezondheid boven hun eigen belang. 

Dat de Bollenstreek in het voorjaar een plek met magische aantrekkingskracht is, weten de kwekers in die streek al veel langer. Dat de bezoekers de verleiding van al die geuren en kleuren niet kunnen weerstaan is de basis van de campagne Enjoy the Flowers geworden. Echter in 2020 willen kwekers vanwege de coronapandemie de bezoekers helemaal geen welkom heten. Zij volgen de RIVM richtlijnen en vragen iedereen om thuis te blijven en online van de velden te genieten via #enjoyathome. 

Koppen van tulpen dit jaar eerder dan normaal

Als de tulp voldoende zonlicht heeft gevangen gaat zijn kop eraf. Via het blad krijgt de tulp dan nog voeding voor de bol, maar het aanmaken van zaad is stopgezet. De bollenkweker garandeert daarmee een voldoende groei voor zijn bollen. In gewone jaren wil de kweker de bloemen nog wel wat langer laten bloeien, omdat het plaatje zo aantrekkelijk is. Door nu al te beginnen met koppen, kiezen de kwekers ervoor de streek snel minder kleurrijk te maken. 

Voorkomen van onnodig bezoek

Het Paasweekend was de druppel voor veel kwekers. Ondanks oproepen van hun kant om de velden met rust te laten én ondanks maatregelen van de overheid om bezoek tegen te gaan, was de drukte in de Bollenstreek ongehoord. Daarom organiseren de kwekers hun eigen maatregelen: de tulpen worden na de eerste bloeiperiode zo snel mogelijk gekopt. Met deze activiteit steunen zij de lokale overheid, maar beschermen zij ook de bezoekers die voor de 'perfecte foto' even vergeten dat er 1,5 meter maatregelen gelden. #alleensamen krijgen wij de coronapandemie onder controle.

Voor wie thuis blijft kan de velen bewonderen via de site Enjoytheflowerfields.com.


Reacties