Landelijke Boomfeestdag van start

Landelijke Boomfeestdag van start Foto: Nationale Boomfeestdag Voorhout basisschool Antonius

Deze week planten de wethouders Rob ten Boden, Bas Brekelmans en Arno van Kempen een aantal bomen vanwege de Landelijke Boomfeestdag. Dat doen zij samen met schoolkinderen van basisschool Antonius uit Voorhout, De Startbaan uit Sassenheim en De Buitenplaats uit Warmond.


- Lees verder onder deze advertentie -

Acht bomen in Voorhout

De gemeente is positief aangehaakt bij het, in het najaar 2012, gerealiseerde initiatief van de Betrokken Voorhouters, het Plukbos aan de Componistenlaan, door dit te renoveren en uit te breiden. Dinsdag 12 maart om 13.30 uur was wethouder Rob ten Boden, samen met vertegenwoordigers van de Betrokken Voorhouters en groep 6 van de Antoniusschool, aanwezig om gezamenlijk zeven fruitbomen en een wilg te planten om daarmee het gebied in ere te herstellen.

Zes bomen in Sassenheim

Op donderdag 14 maart om 10.00 uur plant wethouder Bas Brekelmans met de kinderen van groep 6 van De Startbaan zes moeraseiken bij speeltuin Beatrix aan de Vooruitgangsdreef in Sassenheim.

Vijf nieuwe bomen in Warmond

Vrijdag 15 maart om 10.00 uur plant wethouder Arno van Kempen met groep 6 van De Buitenplaats vijf bomen in de Julianastraat in Warmond. Het gaat om vijf prunussen ‘umineko’ ofwel de sierkers.

Tijdcapsule

Tijdens het planten leggen de wethouders samen met enkele kinderen een tijdcapsule bij de wortels van een boom.  Vooraf is de kinderen gevraagd een ‘boodschap naar de toekomst’ te schrijven. Als de boom aan het einde van zijn leven omvalt, komt de tijdcapsule weer vrij. Na het opendraaien van de tijdcapsule, kun je zien wanneer de boom is geplant en wie daar hun schepje aan hebben bijgedragen.

‘Ieder kind een boom’

Elk jaar is er een Boomfeestdag met daaraan een thema gekoppeld. Dit jaar is dat ‘Ieder kind een boom’. Het doel is kort en krachtig, een oproep aan de gemeente om bij de stedelijke planvoorbereiding en het uitvoeren van groenplannen kinderen te betrekken bij het aanplanten van groen en ze hiermee de waarde van groen laten inzien. Door kinderen een boom te laten planten, wordt de functie en waarde van bomen doorgegeven.

Het thema verwijst daarnaast ook naar de diverse (wereld en nationale) Klimaatakkoorden. In al deze akkoorden wordt het belang van aanleg van bossen en het planten van veel meer bomen benadrukt. Bomen zorgen voor een CO2 vermindering. Elke boom die een kind dit jaar kan planten is een bijdrage aan het Klimaatakkoord. Kinderen spelen graag buiten en wat is dan fijner om te spelen in een groene en gezonde omgeving. Daarom doet de gemeente ook dit jaar graag weer mee aan de viering van Boomfeestdag!

 

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties