Leveren duurzaamheidsmaatregelen aan een koophuis iets op?

Leveren duurzaamheidsmaatregelen aan een koophuis iets op? Foto: Kees Boonstra FFP CFP, onafhankelijk financieel planner te Sassenheim

Je huis energie neutraler maken doe je niet alleen vanuit een goed hart. Wist je dat er financiële voordelen zijn als je als woningbezitter energiebesparende maatregelen treft? Financieel expert Kees Boonstra legt uit hoe het zit.

Blog door: Kees Boonstra FFP CFP®, financieel planner te Sassenheim 

Het doel om de energiebehoefte van Nederland in 2023 voor 16% duurzaam te maken vraagt een enorme inspanning. We zullen allemaal de schouders eronder moeten zetten. Maar wat het leuk maakt, is dat er voor bijna alle eigenwoningbezitters niet alleen een duurzaam maar ook een financieel voordeel te halen valt.

Ver-van-je-bed show?

In Nederland worden veel subsidies verstrekt op het nemen van energiebesparende maatregelen. Maar voor veel particulieren blijkt het thema toch nog wat te technisch en te ver-van-het-bed. Daar willen we deze week wat aan doen.

Ons kantoor kreeg enkele maanden terug de vraag wat wij konden bijdragen aan het behalen van de energiedoelen voor 2023. Immers, iedere onderneming moet daarmee aan de slag. Het was geen gemakkelijke vraag: wij geven heel veel adviezen op het gebied van financieringen, belastingen, beleggen, erven en schenken, maar de duurzaamheidsvraag bleek een uitdaging.

Antwoorden zoeken op redelijk onbekend gebied

Daarom hebben we ons erin verdiept én onze klanten gevraagd wat wij konden doen. Al snel werd duidelijk dat het ook voor veel van hen onontgonnen gebied was. Veel gehoorde vragen waren: “Moet ik mijn spaargeld steken in zonnepanelen, een zuiniger ketel, of isolatie van mijn dak of de vloer?”, “Wat levert het voor rendement op?” en “Wordt mijn huis er wel meer waard door?”. Hierop zijn wij dus antwoorden gaan zoeken om onze klanten hierin advies te kunnen geven.

Kosten terugwinnen

Duurzaamheidsadvies dus. Nu hoor ik bij u al de vraag opkomen: ”Wat worden jullie daar dan wijzer van?” Natuurlijk moeten wij ook onze boterham verdienen. Maar wij hebben inmiddels de ervaring dat we bij het optimaliseren van uw financiële in 99% van de situaties een besparing kunnen realiseren. Daarbij zijn onze advieskosten dus zeer snel terugverdiend, wat resulteert in een win-winsituatie. En door de genoemde duurzaamheiddoelen- en adviezen er ook in te betrekken wordt dit alleen maar beter.

Spaargeld investeren levert gelijk rendement op

Als u spaargeld investeert in het verduurzamen van de eigen woning levert dat gelijk rendement op. Tegelijk daalt de energierekening en wordt de woning meer waard. Voor particulieren zonder eigen middelen is er de mogelijkheid om gebruik te maken van speciale leningen waarmee tegen lage rentes de woning verduurzaamd kan worden. De energiebesparing is vaak al meer dan de rente en aflossing, dus meer comfort en stijging van uw woningwaarde zonder hogere vaste lasten.

Ook voor ons duurzaamheidsadvies bent u welkom op ons spreekuur. Op onze kosten zetten we dan de mogelijkheden voor u op een rij en krijgt u direct te horen wat er mogelijk is. We kennen inmiddels zelfs ervaren ondernemers uit de Bollenstreek die u bij de technische uitwerking graag deskundig terzijde staan. Het enige wat u moet doen is even bellen voor een afspraak.

Financieel Adviesbureau Boonstra Sassenheim.


Reacties